Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Närbild på två hönor.

Att ha höns

Du behöver inte söka tillstånd eller anmäla hos Falu kommun att du ska skaffa höns, men det är bra att prata med sina närmaste grannar om dina planer, särskilt om du bor i ett tätbebyggt område.

Det är lättare för dem att acceptera fjäderfän på granntomten om de är förberedda.

Du behöver fundera på hur du tar hand om gödslet på bästa sätt. Tänkt på att lukten från hönsgödsel kan vara ganska stark. Tänk även på att hantera  gödslet så att det inte förorenar dricksvattenbrunnar eller vattendrag som finns i närheten.

Klagomål kan uppstå kring tuppars galande. Det är inte helt nödvändigt att ha en tupp i en hönsflock. Om du ändå funderar på att ha tupp, så är det bra att inte låta tuppen vara utomhus dygnet runt. Tuppens galande kan uppfattas som ett störande inslag.

Din hönshållning lyder under miljöbalken och djurskyddslagen. Falu kommuns myndighetsnämnd ansvarar för tillsynen enligt miljöbalken och länsstyrelsen ansvarar för tillsynen enligt djurskyddslagen.

Om du planerar att bygga ett hönshus kan du i vissa fall behöva söka bygglov. Kontakta Falu kommuns kontaktcenter på tel. 023-830 00 om du har frågor.

Klagomål

Hönshållningen inte får orsaka lukt- eller ljudstörningar. Om grannar blir störda, t.ex. av lukt eller att en tupp gal så att de inte kan sova, kan de framföra klagomål till miljöavdelningen.

Berättigade klagomål kan leda till begränsningar att ha tupp eller krav på att djuren måste vara inomhus om natten. Den som har hand om djuren får betala för miljöavdelningens arbete med klagomålet, så kallad tillsynsavgift.

För att förekomma klagomål, be dina grannar att först ta kontakt med dig om de upplever problem!

Sidan uppdaterad 2020-06-10