Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Pellets

Pelletering är en metod för att konservera och koncentrera biologiskt material. Vid pelleteringen pressas materialet samman till en liten stav, ca 6 - 12 mm i diameter. I processen bildas värme, värmen smälter ligninet i träet som "limmar" ihop pelleten. Staven delas sedan i korta bitar - max fyra gånger så lång som diametern på staven (tekniken används även för att konservera bl.a. djurfoder). I energi­samanhang och samband med uppvärmning av hus, så är det bränslepellets som avses. Bränslepellets är ett biobränsle som oftast är tillverkat av sågspån eller kutterspån, även försök med inblandning av t.ex. torv och andra brännbara material har förekommit.

Den bränslepellets som används i Sverige idag produceras till största inom landet, även om en import förekommer. Eldning av bränslepellets ger arbetstillfällen och köpkraft i Sverige.

Vad behöver man för att kunna elda pellets?

Pellets eldas med en pelletsbrännare i en "vanlig" panna, i en panna med inte­grerad brännare eller i en pelletskamin. En pelletsbrännare kan oftast installeras i befintlig panna. Om panna saknas eller är uttjänt, krävs även installation av en panna. För att eldningen av pellets skall vara bekväm behövs en smidig hantering av bränslet.

Pellets kan köpas på tre olika sätt:

  • småsäck - 16 kg främst avsedd för pelletskaminer
  • Storsäck - 700 kg ca en kubikmeter
  • Bulk - Försäljning på lösvikt. Pelletsen blåses in i förrådet från en lastbil, förråd (helst > 4,5 m³)

Fördelar med pellets

Pellets är billigt, betydlig billigare än olja och el, och prisutvecklingen kommer med största sannolikhet att göra skillnaden ännu större.

Miljövänligt och förnyelsebart bränsle - nettoutsläppet av fossil koldioxid är noll! Oljeeldning i en normalvilla ger ca 6-7 ton koldioxid per år, vilket bidrar till växthuseffekten.

Låg investering, speciellt om en brännare kan installeras i en befintlig panna. Inhemskt bränsle - ger arbetstillfällen och köpkraft i Sverige.

Bekvämt och enkelt sätt att elda biobränsle. Pellets tar mer plats än olja, men mindre plats än ved. 1 m³ pellets motsvarar ca 1/3 m³ olja eller 3,5 m³ ved.

Nackdelar med pellets

Kräver mer arbete jämfört med olja och el.

Övriga tips och upplysningar Se till att den pelletsbrännare du tänker köpa är P-märkt. Ett bulkförråd ger en bekväm hantering av bränslet. Vissa pelletsproducenter kan ge prisgarantier för några år framåt på pellets.

Kontakta skorstensfejaren, innan du byter till en pelletsbrännare

Har du ingen skorsten krävs bygganmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidan uppdaterad 2018-10-09