Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Vedeldning

Vedeldning är av tradition ett vanligt sätt att värma villor i Sverige, inte minst här i Dalarna. Vedeldningen bidrar med ca 12 TWh värme per år till våra svenska hus.

En stor del av denna ved eldas i gamla och dåliga vedpannor med utsläpp av hälsovådliga ämnen som följd. Moderna vedpannor och kaminer är både mer energieffektiva och ger mindre utsläpp av luftföroreningar.

Med en modern vedpanna med tillräckligt stor ackumulatortank reduceras dessa utsläpp betydligt. T.ex. blir utsläppen av sot 100 gånger mindre och utsläppen av lättflyktiga gaser 20 gånger mindre.

Från 2019 gäller nya bestämmelser för installation av vedspisar, kaminer och pannor. Läs här på boverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om man vill att vedeldning ska svara för det mesta av uppvärmningen kan man ha en vedpanna. En kamin kan vara ett bra alternativ om du har ett väldigt energisnålt hus eller om du vill ha ett komplement till annan uppvärmning.

För en bra förbränning är det alltså viktigt med en bra anläggning, men även en bra och modern anläggning kan ge upphov till stora utsläpp. Bränslet, veden, skall hanteras på ett sätt som gör att den är torr när den eldas.

Så eldar du på bästa sätt:

  • Använd torr ved! Torka veden under tak (inte under presenning) i minst ett år. Det är inte lämpligt att elda med ved som har huggits samma år.
  • Tänd på rätt sätt! Se till att snabbt få ordentlig fyr och hög temperatur. Elden ska ha mycket syre i början för att snabbt värma upp skorsten och eldhärd.
  • Se till att lufttillförseln är god! Strypeldning är förkastligt. Dels ökar tjärbildning i skorsten med ökad risk för skorstensbrand. Dels ökar utsläppen av skadliga ämnen.
  • Braselda! Det är bättre att elda ordentligt på morgonen och kvällen än att pyrelda under hela dagen.
  • Titta på röken! Den ska vara nästan osynlig om det är rätt. Är temperaturen under nollstrecket ska röken vara vit. Röken ska vara i det närmaste luktfri när du eldar rätt.
  • Sota ofta! Hur ofta beror på hur anläggningen används. Fråga skorstensfejarmästaren vad som ska gälla för din anläggning.
  • Tänk på vädret! Undvik att tända en brasa om väderförhållandena är dåliga. Ta hänsyn till grannarna i vindriktningen. Tänk på att kalla dagar med svag vind kan röken slå ned och stanna kvar i grannskapet (på grund av inversion).
  • Vedpannor ska vara miljögodkända, vilket bland annat innebär att de ska vara kopplade till ackumulatortank. Dessa pannor har låga utsläpp och därför bra verkningsgrad. Då minskas även vedförbrukningen.

Naturvårdsverkets råd - Elda rätt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2023-02-16