Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Bild på mall som visar måtten

Att hyra ut sitt hus

Det kan vara svårt att veta vad man ska tänka på om man vill hyra ut sitt hus. På den här sidan har vi samlat praktisk information om saker som kan vara bra att tänka på.

Hur mycket ska man ta betalt?

Du får inte ta ut vilken hyra som helst, den måste vara skälig. En skälig hyra beräknas på kostnaderna du har för huset samt kapitalkostnader. Hyressättningen beror också på om hyresgästen ska ansvara för driftskostnader eller om de ska ingå i hyran. Du kan få en fingervisning och guidning på exempelvis Boupplysningens hemsida. Länk till annan webbplats.

Hitta (rätt) hyresgäst

Du kan annonsera i lokala gratistidningar, via annonstjänster på internet eller gratis i sociala medier.

Det kan kännas lite osäkert att hyra ut sitt hus till en främling. Du kan be om referenser från tidigare hyresvärdar och/eller arbetsplats. Du kan också be den som vill hyra ditt hus att ta en kreditupplysning på sig själv och visa för dig. Då får du en fingervisning om ifall hyresgästen kommer att kunna betala hyran.

Försäkringar

Det är viktigt att du ser över din hemförsäkring och vad som gäller vid uthyrning av huset. Om du hyr ut ditt hus under en längre period ska du kräva att hyresgästen tecknar sin egen hemförsäkring innan hen flyttar in. Läs mer om försäkringar.

Besittningsskydd

Besittningsskydd betyder att hyresgästen har rätt att bo kvar även om hyresvärden vill säga upp avtalet. I regel har hyresgästen inte något besittningsskydd när hen hyr en villa. Hyresgästen kan däremot ha besittningsskydd om du som hyresvärd hyr ut flera bostäder. Läs mer om besittningsskydd på Sveriges Domstolars hemsida Länk till annan webbplats..

Kontrakt

Du som hyresvärd är ansvarig för att upprätta ett hyreskontrakt. Det ska skrivas under av både dig och hyresgästen innan hen flyttar in. Om något skulle hända, så är kontraktet utgångspunkten i en eventuell tvist. Ta del av förslag på hyreskontrakt.

Om du hyr ut huset möblerat bör du bifoga en inventarielista där du även anger möblernas skick. Både du och hyresgästen ska signera inventarielistan. Ta del av förslag på bilagor.

Ett tydligt hyreskontrakt bör innehålla:

1. Hyreskostnad

Ange vad hyresgästen ska betala i hyra per månad. Ange även om hyresgästen ska betala deposition. Det är viktigt att skriva vad som ingår i hyran t.ex. el, vatten, värme och internet. Om hyresgästen står för alla driftskostnader ska det anges.

2. Hyresperiod

Du kan skriva att hyresgästen får hyra ditt hus under en begränsad period. Du kan också skriva att huset hyrs ut tillsvidare. Med det menas tills du eller hyresgästen säger upp avtalet, plus uppsägningstiden.

3. Uppsägningstid

En normal uppsägningstid brukar vara tre månader från vardera parts sida. Andra uppsägningstider bör vara till fördel för hyresgästen.

4. Ansvarsfördelning

Det är viktigt att fundera igenom vilket underhåll som kommer med huset. Vem ska göra vad? Är det du som hyresvärd som ser till att uppfarten plogas, eller är det hyresgästen? Vem ansvarar för att kontakta fackman vid reparationer om något går sönder? Skriv tydligt i kontraktet vilket ansvar du som hyresvärd har och vilket ansvar din hyresgäst har.

5. Inventarielista

Vilka inventarier finns i huset? Möbler, husgeråd, vitvaror, trädgårdsredskap och så vidare. Skriv en lista över allt som finns och följer med när du hyr ut. Ange skick på möbler. Inventarielistan bifogar du med kontraktet och ber hyresgästen signera separat.

6. Försäkring

Rekommendationen är att hyresgästen tecknar en egen hemförsäkring medan du som hyresvärd ska stå för villaförsäkringen. Det ska stå i kontraktet om hyresgästen behöver teckna en egen försäkring.

7. Övriga bestämmelser

Får hyresgästen måla eller tapetsera om? Får hyresgästen plantera och odla på tomten? Fundera på om du har något mer som du vill ha med i kontraktet. Kom ihåg att ju tydligare du är i kontraktet, desto tryggare blir det både för dig som hyresvärd och för hyresgästen. Undvik missförstånd eller tolkningar genom att ta med så mycket som möjligt i kontraktet.

8. Besittningsskydd

Om besittningsskydd gäller för din fastighet kan du och hyresgästen komma överens om att den inte ska gälla. Hyresgästen avstår då besittningsrätten. Ni ska skriva avtalet om att avstå från besittningskydd i en särskild handling. Det är för att hyresgästen inte ska råka missa att hen avstår från besittningsskyddet under kontraktsskrivningen.

Besiktning

Om det skulle uppstå några skador i eller på ditt hus under hyresperioden är det ditt ansvar att bevisa att skadan skedde när hyresgästen bodde där. Vid inflyttning bör du därför göra en besiktning av huset och föra ett protokoll över alla redan existerande skador.

När hyresgästen flyttar in ska personen själv besiktiga huset och skriva på protokollet. På så sätt har ni bevis på vilka skador som fanns när hyresgästen flyttade in. Det kan vara bra att ta med foton för att ha så många bevis som möjligt.

Deklarera dina hyresintäkter

Alla inkomster vid uthyrning av hus måste redovisas som inkomst av kapital i din deklaration. Det finns vissa avdrag du kan göra.

Läs mer om skatt i samband med uthyrning av privatbostad.

Sidan uppdaterad 2021-11-03