Metaller i vattnet
Vattnet från gruvan är mer förorenat än på andra håll. Det beror på att det rinner igenom och tar med sig metaller från de gigantiska massorna i Stora Stöten, som bildades då delar av gruvan rasade 1687. Därför måste vattnet renas innan det kommer ut i sjöarna Tisken och Runn.
År 1987 började gruvvattnet renas vid kommunens reningsverk i Främby och slammet som bildades deponerades på Varggårdens avfallsanläggning. Nu har Stora Enso byggt en reningsanläggning för vattnet vid gruvan. Genom reningen kan metallerna tas om hand och användas i olika produkter istället för att bara deponeras.
Idag är det främst sjöar och vattendrag som utsätts för metaller som läckt från gruvan och kopparhanteringen. Metallerna förs med Faluån via Dalälven ut i Östersjön.
Metallerna kommer från flera slags gruvavfall som finns på olika platser i Falun. De avfallsslag som har läckt mest metaller är kisbränderna vid gamla syrafabriksområdet, sandmagasinen vid Ingarvet och Galgberget samt rödfärgsråvaran vid gruvan. Men även den slagg som finns spridd i hela Falu tätort läcker en del metaller.
Tisken
Sjön Tisken, mitt inne i Falun, har i verkligheten fungerat som en sedimenteringsbassäng för metaller från allt gruvavfall i Falu tätort. Idag är det bara någon decimeter mellan sjöns yta och bottenslammet. Metaller som förs till Tisken rinner därför vidare ut i Runn.
Tisken har en viktig roll i diskussionerna om Faluns framtida centrum. Det finns förslag på att restaurera sjön och öppna den för båttrafik från Runn in i Falu centrum. Då kan Falun åter bli en sjöstad som förvaltar traditionerna från gruvans storhetstid.