Publicerad
Du ful-eldar väl inte?
En brasa i öppna spisen eller kaminen är ju mysigt nu när hösten gör sig alltmer påmind, men det är viktigt att elda med rätt material och på rätt sätt. Här får du tips på vad du ska tänka på.
Eftersom vedeldning står för en betydande del av utsläppen av skadliga ämnen som kan bidra till problem med hjärta, kärl och lungor, så är det viktigt att du eldar på rätt sätt. Barn och äldre är särskilt känsliga grupper.
Röken visar om du eldar rätt
Rök, lukt och sotbildning är bra indikationer på om du eldar rätt. Därför är det enklaste sättet att kontrollera att du har en god förbränning att gå ut och titta på röken:
- Svart rök med kraftig lukt betyder att förbränningen är ofullständig.
- Gulaktig rök betyder att den innehåller för mycket tjärämnen.
- Vid god förbränning är röken närmast osynlig. Varma dagar syns bara värmedaller. Kalla dagar kan röken vara vit av vattenånga som kondenseras i den kallare luften.
Om du får sot- och tjäravsättningar på glasluckor, pannväggar och i rökgången så tyder det på att lufttillförseln är dålig. Om förbränningen varit bra får du bara kvar ljusgrå aska i eldstaden.
Så här får du en bättre förbränning
Upptäcker du att förbränningen inte är bra så tipsar miljöavdelningen om följande:
- Se till att lufttillförseln är tillräcklig. Vid dålig lufttillförsel ökar utsläppen av bland annat sot och tjära till luften.
- Lägg ett par större vedträn underst och några mindre ovanpå. Korslägg veden luftigt som i en fyrkant och tänd i toppen.
- Använd inte fuktig ved.
- Se till att du har en ordentlig glödbädd innan mer ved läggs på.
På Naturvårdsverkets hemsida får du fler råd för effektiv, miljöanpassad och säker eldning. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.