Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Bild på mall som visar måtten

Konst på elskåp för ett vackrare Falun

Sex unga konstnärer från Lugnetgymnasiets estetiska program har fått i uppdrag att smycka varsitt elskåp i kommunen. Bakom uppdraget ligger ett medborgarförslag från 2020 som nu blir genomfört.

Semesterresa ledde till Faluförslaget

Under 2020 lämnade Noa Rosenström och mamma Frida in ett medborgarförslag till Falu kommun, som handlade om att förvandla elskåp till konstverk.

– Vi är ofta på Österlen under somrarna och i Simrishamn har de haft ett projekt där de låtit lokala konstnärer utsmycka elskåp. Där kan man nu hitta över 65 målade elskåp och det finns roliga konstrundor med kartor som visar var skåpen står och vem som målat dem. Det ger en till dimension i gaturummet. Mina barn tyckte det var väldigt kul – och att elskåpen i Falun kändes väldigt grå och fula då vi kom hem. Därför skrev vi ett medborgarförslag för några år sedan, berättar Frida Rosenström, mamma till barnen Stella, Jack, Noa och Julian.

Både kultur- och fritidsförvaltningen på Falu kommun och Falu Energi & Vatten AB ställde sig direkt positiva till medborgarförslaget, och bestämde sig för att göra verklighet av det. Sedan hösten 2022 har parterna därför bedrivit ett gemensamt projekt.

Vill visa upp de viktiga elskåpen

Till att börja med är det sex elskåp som berörs av satsningen. De tråkiga förzinkade plåtskåpen, som ingen lägger märke till, ersätts i stället med färgsprakande konst.

– Elskåpen är viktiga för oss och vi är rädda om dem. Genom att synliggöra skåpen på detta sätt hoppas vi att skadegörelsen och klottret minskar. Vi elkraftsnördar tycker ju att zink är vackert, men nu tar vi det till helt nya upplevelsenivåer, säger David Berg, drift- och projektchef Elnät på FEV.

Det är studenter på Lugnetgymnasiets bild- och formgivningsutbildning som kommer att stå för den konstnärliga utsmyckningen av elskåpen. Skolan har varit positiva till projektet eftersom det ger studenterna en möjlighet att arbeta med offentlig konst och prova på rollen som professionella konstnärer. Från och med 2023 är projektet därför en del av utbildningens läroplan.

En gestaltad livsmiljö är viktigt och en del av stadsplaneringen. Konsten på elskåp ger ett vackrare Falun!

De sex konstverken

Elskåpen finns på sex platser i Falu kommun. Tre av dem i centrala Falun, ett i Bjursås, ett i Grycksbo och ett i Sundborn. Kan du hitta alla?

Drake med vingar som läser en bok

Bibliotekarien (som har svans och vingar och sprutar eld om man inte pratar med små bokstäver)

Tyra Andersson

Som liten var drakar nog en av de coolaste varelserna som fanns, enligt mig. Det finns säkert fyra miljarder olika tolkningar av vad en drake är - och ändå känner man igen dem direkt när man ser en. Min design hade Falu stadsbibliotek i åtanke. Jag uppskattar drakar, jag uppskattar läsning; det faller sig ju naturligt.

Inspirationen kommer då från fantasylitteratur där drakar är ett vanligt motiv. Istället för en typisk, ofta hotfull drake, ville jag eftersträva en mysig och lugn karaktär, lite mer i stil med stämningen på ett bibliotek. Jag ville samtidigt behålla den där igenkännbara draksiluetten, för vad är inte coolare än en drake? Som man kan läsa med? Supermysigt, ju!

Viking som rider på en dalahäst med yxa i handen. Hästens svans är ett stort kurbitsmotiv

Dalavikingen

Julia Kindstrand

Motivet jag valde att bidra med till ett av Faluns många elskåp är Dalavikingen. En fiktiv viking med en yxa av blixtar ridandes på en dalahäst med stiliserade kurbits till svans. Något jag brinner för är offentlig konst. Att vistas ute i det gråa vädret och sen se en färgglad bild kan verkligen göra ens dag lite bättre!

När jag hörde att jag skulle få bidra till en tävling där jag kunde få min konst visad offentligt visste jag att jag ville skapa en stark sammankoppling mellan Falun och mitt verk. Det första jag tänkte på var en dalahäst. Någonting som alla i Sverige kopplar till Dalarna. Men det skulle bli alldeles för simpelt med bara en dalahäst. Därför valde jag att ha en ståtlig viking sittande på den stegrande dalahästen, vikingar som är så coola! Vikingar är även något som sträcker sig långt bak i svensk historia.

Till sist ville jag ge dalahästen en svans, vilket den ursprungligen inte har. Men istället för en vanlig hästsvans valde jag att fylla ut skåpets tomrum med kurbits som sträcker sig ut över elskåpet.

Grön gädda

Gäddan

Elai Thång

Vi fick en uppgift av Falu Energi och Vatten att göra en illustration till elskåp över hela Dalarna, ett fint projekt för att pynta upp lite!  

Om det är någonting som jag tänker på när jag tänker på Sverige och Dalarna, så är det Sveriges vatten och vattenliv!  Jag ville demonstrera detta genom min design och vilket bättre sätt finns det än att då illustrera vår största sötvattenlevande rovfisk? Gäddan! Fun fact: denna fisk finns över hela landet förutom fjällen, då den föredrar mer rofyllda vatten med mycket växtlighet. 

Det svenska vattenlivet är stort, expansivt och värt att bevara – även denna bjässe!

En gul och svart byggnad med dalahästar som promenerar utanför huset, arbete i huset och klättrar på fasaden.

Dalahästskåpet

Ida Johansson

Min idé var att skapa ett hus inspirerat av olika byggnader i centrala Falun, och sedan placera ut små dalahästar som bildar en liten värld. Jag valde att göra små dalahästar då jag ville att det skulle vara både något som var inspirerat av Dalarna men också något för barn att titta på. Min tanke var att skapa ett skåp som matchar stilen på byggnaderna i centrum så att den skulle smälta in fint i stan. Jag tyckte att det här var en rolig idé då jag tror att det är både något som barn och vuxna kan uppskatta. Det bidrar med något roligt och färgglatt som jag hoppas kommer att glädja många.

Grafiskt mönster i olika färger

Globala målen

Jasmin Kazem

Mitt mål med projektet var att väcka uppmärksamhet för ett aktuellt ämne genom konstnärligt skapande. Globala målen bygger på bland annat mänskliga rättigheter som enligt mig utgör en stor del av vår vardag och förser oss med trygghet. Min tanke var att framföra det i mitt verk genom att arbeta med Globala målens unika färgskala för att väcka tydliga konnotationer hos andra människor. Dessutom försökte jag att skapa ett motiv som skulle kännas estetiskt tillfredsställande och passa in i sammanhanget.

bakgrunden är många gråa siluetter. I ett antal glödlampor ser man möten av olika människor.

Möten som ger energi

Ellen Ottofors

Vad är ljus och energi? Vad skapar ljus och energi i vår vardag? Min design kommer ifrån tanken om att det är i möten med varandra som vi skapar energi och sätter färg på vår vardag. Det är i stunder som när vi kramar en kär vän, går hand i hand med dem vi älskar och dansar med någon som värmer vår själ som vi skapar ljuset i våra liv. I de olika glödlamporna kan vi se sådana stunder och i glödlampan på baksidan kanske du ser dina stunder med dem du älskar, de som skapar ljus och ger energi i ditt liv.

Sidan uppdaterad 2023-06-27