Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Skidstadion med sina hoppbackar byggdes inför skid-VM 1974. Den totala kostnaden för färdigställandet av skidstadion uppgick till 15,2 miljoner kronor.

Lugnet var inte enda alternativet

Sport- och simhall på Västra skolan och skidstadion i Källviken. Det var så tankegångarna var i början på 1960-talet.

1962 snabbutreddes lämpliga platser för en framtida skidstadion av företaget Orjje & Co. Hemmingsbo, Bjursås, Skuggarvet, Lugnet och Källviken var alternativen.

Utredningen ansåg att Källviken var klart lämpligast. I januari året innan hade arkitekt Sven Silow gjort en översiktsplanering av Lugnet.

Den 2 oktober föreslog dåvarande Idrottsstyrelsen Stadsfullmäktige en utbyggnad av Källviksområdet till skidstadion.

Överste reserverade sig mot beslutet

Ett beslut som ledamoten Överste Gösta Wetterhall reserverade sig mot och till och med lämnade Idrottsstyrelsen.

- Han tog mycket illa vid sig och avgick. I början av 1963 blev jag invald för Högerpartiet, berättar idag 88-årige Ulf Elgemyr.

För övrigt starten på en lång politisk karriär i Falun. Ulf är den ende som varit kommunalråd för två partier - Moderaterna och Falupartiet.

I sammanhanget ska poängteras att Överste Gösta Wetterhal fortsatte att jobba hårt för Lugnet.

- Utan någon som helst ersättning gjorde han den största frivilliga volontärinsatsen för Lugnet, poängterar Ulf.

Ulf Elgemyr politiker i Falun

Ulf Elgemyr politiker i Falun

Källviken var ett hett alternativ

Stadsfullmäktige var positiva till en etablering i Källviken, under förutsättning att Svenska skidförbundet biträdde Källviksprojektet och la Svenska skidspelen permanent i Falun. Beslut den 22 november 1962.

Den 18 februari 1963 godkände Svenska skidförbundet Källviksalternativet och beslutade att Svenska skidspelen skulle förläggas till Falun från 1965.

- Jag kände redan då att det talades mer om Lugnet än de övriga alternativen. Jag kommer ihåg att vi bland annat var med Mora-Nisse och inspekterade banorna. Visserligen var han positiv men det talades mycket om Lugnet, säger Ulf Elgemyr.

I maj 1965 lyftes Bjursås fram som ett alternativ till skidstadion av Axel Runns. Falu Stad och Bjursås Kommun gjorde en utredning som var klar den 9 september. Nu var det många bollar i luften och fortsatt utredning var en självklarhet.

Förslag lades fram 1967

Lugnet var blev mer och mer aktuellt och den 13 april 1967 presenterade arkitekterna Jack Hansson och Gunnar Willermark ett förslag till sim- och sporthall, skidstadion, gymnasium med mera.

Bara några veckor senare fick Svenska skidförbundet information om alternativet Lugnet.

- Beslutet att upprätta en dispositionsplan för Lugnet den 8 februari 1968 var oerhört viktigt. Nu var det Lugnet som gällde, säger Ulf.

Den 16 januari presenterades Lugnetprojektet på en presskonferens i Stockholm och i mars godkände Stadsfullmäktige dispositionsplanen.

- Vi hade aldrig haft denna förnäma anläggning i Falun om inte kommunalrådet Gunnar Östling och fritidsintendenten Olle Johansson lagt ner hela sin själ för detta. Det går inte nog att poängtera deras betydelse, säger Ulf.

Fotnot: Källor är i första hand hämtade från Falu Kuriren, Lugnet och Skidspelen med mera av John Sohlberg, Glimtar från Falun av Leif och Mikael Forslund samt samtal med Ulf Elgemyr.

Text: Peo Karlström.

Foto taget sommartid uppifrån hoppbacken ner mot idrottsområdet på Lugnet innan sim och sporthallen började byggas 1971. Landningsområdet för hoppbacken var på den tiden en fotbollsplan sommartid och i bakgrunden ser man dåtidens skidstadion, åkrar och skog.

Bild över lugnetområdet innan sim- och sporthallen började byggas 1971. Notera fotbollsplanen nedanför hoppbacken och skidstadion i bakgrunden

Sidan uppdaterad 2023-01-26