Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

falun 1954

Historiska VM-staden Falun

I Falun kan vi det här med VM. Tre gånger tidigare har skid-VM arrangerats i Falun. Senast var 1993 då Torgny Mogren, med en bragdinsats, räddade Sveriges heder med att ta guld på 5-milen.

1954

År 1954 stod Falun som värd för skid-VM för första gången. Tävlingarna hölls på Lugnet med också i Källviken. Några av de största skidlegenderna som Inga Lövding, Sixten Jernberg och Mora-Nisse fanns på plats. Tävlingarna lockade 60 000 åskådare och det var stor fest i staden. Prins Bertil var på besök i Falun och bidrog till att tävlingarna fick kunglig glans.

1974

Skid-VM 1974 arrangerades 16-24 februari. Plastskidan, som åkarna började att prova på runt 1970, fick sitt genombrott vid tävlingarna. Magne Myrmo, Norge, blev den 19 februari 1974 historisk som "den siste världsmästaren på träskidor". Det svenska herrlandslaget diskvalificerades i stafetten efter ett otillåtet antal skidbyten. 
Sveriges Radio, Thomas Magnussons VM-guldlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

1993

I samband med skid-VM 1993 förändrades en av de stora infarterna i Falun när Lugnetleden från Lugnet till Korsnäs färdigställdes. Dessutom byggdes Scandic Hotell. Kasernerna på regementet renoverades för att de aktiva skulle kunna använda lokalerna och telefonsystemet i Falun moderniseras med AXE-växlar. Dessutom renoverades skidstadion. Inför skid-VM 1993 utlystes en tävling för att få fram en maskot för tävlingarna. Tävlingen marknadsfördes under säsongen 1990-1991. Vinnaren blev Berguven Bubo. Bubo bubo är det latinska namnet för berguv och berguven är Dalarnas landskapsdjur. Bubo har sedan aktivt används som symbol för skididrotten och tävlingar vid Lugnet. 

Sidan uppdaterad 2019-10-08