Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Skyltfönster.

Annicas Hobby

Hållbarhetseffekten har nått Svärdsjö genom att fler unnar sig laga sina favoritkläder och andra köper saker i hållbara material.

För fem år sedan valde Annica Stahre Östberg att bli egenföretagare och öppnade Annicas hobby i Svärdsjö i liten skala. Men för ett år sedan var det dags att flytta till en betydligt större lokal.

Tidigare arbetade hon som arbetsterapeut i Falun, men pendlandet till Falun i kombination med långa och tuffa arbetsdagar, fick Annica att gå in i väggen.

Annica lagar ett plagg vid sin symaskin.

Utbrändhet blev diagnosen.

- Jag mådde inte alls bra och det var en tuff period att hantera. Inte bara för mig, utan för hela familjen. Jag mådde bra när jag fick vara hemma mycket med barnen, och för att kunna göra det gällde det att hitta något annat att göra. Jag pratade med min man och en revisor, och bestämde mig för att köra igång ett eget företag, säger Annica Stahre Östberg.

För fem år sedan startade hon sin verksamhet i en liten lokal, men för ett drygt år sedan flyttade hon in i betydligt större lokaler.

Utbrändheten gör sig fortfarande påmind då och då med en trötthet som slår till. Annica har därför valt att fortsätta ha grundöppet tre dagar i veckan med någon flexöppning därtill om det skulle behövas.

- Jag känner hela tiden efter om orken finns där, och har valt att lägga verksamheten på en nivå utefter det, säger Annica Stahre Östberg.

Trä leksaker och träprylar i en hylla.
Närbilde på händer som syr med en symaskin.

Annicas hobby består av två grundstenar: Försäljning av hobbymaterial samt syuppdrag av olika slag.

- När det gäller syuppdrag handlar det till 99 procent om lagning och ändringar. Många kommer hit med sina favoritjackor eller favoritbyxor och vill ha dem lagade. De flesta är beredda att lägga en bra slant på att få sina gamla kläder fixade. Jag tror att vi ser en hållbarhetseffekt här, säger Annica Stahre Östberg.

hobbymaterial och färgrika garner i hyllor och fack.

 Intresset för att sy har hon alltid haft.

- Jag har sytt min egna kläder och lagat dem så länge jag kan minnas. Nu får jag hjälpa andra att återanvända sina saker, vilket känns bra, säger Annica Stahre Östberg och hoppar upp bakom symaskinen i igen.

Kunderna ska ha sitt.

Sidan uppdaterad 2020-10-15