Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Per-Anders syr ihop en läderhund.

Björkmans skomakeri

Sedan 1930-talet har familjen Björkman arbetat som skomakare med Ludvika som den huvudsakliga basen för verksamheten. Men 2015 valde man att öppna en butik i Falun, på Åsgatan, där Per-Anders Björkman finns bakom disken.

Skomakare, blev vid sin läst*

- Min farfar öppnade en egen butik i Ludvika 1965 som sedan min mor och far tog över och driver än i dag. Idén med att öppna en butik i Falun kom när vi märkte att det var många kunder från Falun och länets nordliga delar som besökte butiken i Ludvika, säger Per-Anders Björkman och fortsätter:

- Vi hittade en passande lokal på Åsgatan och bestämde oss för att köra på. Känslan visade sig också vara rätt för vi har ett bra kundunderlag samtidigt som efterfrågan på våra tjänster hela tiden har ökat.

Per-Anders Björkman sitter bakom symaskinen.

* Skomakare bliv vid din läst är ett talesätt som går ut på att man bör hålla sig till att bedöma det man känner till. Per-Anders har dock ständigt lärt sig nya saker i sitt yrke.

Vägen fram till att bli erkänd skomakarmästare är både lång och krokig. Efter tre års lärlingspraktik får man avlägga ett gesällprov och efter ytterligare sex år i yrket får man göra mästarprovet.

- Jag tvekade aldrig att bli skomakarmästare. Det är ju ett yrke jag fått med mig i blodet, säger Per-Anders Björkman.

Butiken i Falun är inte bara ett klassiskt skomakeri, utan här går det även att köpa kvalitetsskor, väskor, bälten, handskar, skokräm, skosnören, skoinlägg, andra skotillbehör och hattar.

- Vi har hittat en bra leverantör av hattar. Precis som skor är hattar en accessoar, vilket gör att hattarna passar in i butikens utbud, säger Per-Anders Björkman.

Hattar och tillbehör till skor.

Men givetvis är det lagning av skor, väskor och jackor som de flesta arbetstimmarna läggs på.

- Det går att laga nästan allt. Våra kunder vill ha allt från dyra lackskor till billigare träningsskor fixade. Men allt är förstås i slutändan en kostnadsfråga, säger Per-Anders Björkman.

Olika skomakarverktyg på en vertygstavla.

Hur upplever du att kundernas miljötänk har förändrats under dina år som skomakare?

- Jag upplever det som att miljötänket finns med långt fram. Tidigare har man nog i en större utsträckning valt att kasta grejer istället för att laga dem. Nu stiger efterfrågan på att laga sakerna.

Sidan uppdaterad 2020-10-15