Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Butikschef Sandra ler.

Vår passion är att lindra nöden för så många människor som möjligt, säger t.f. butikschefen Sandra Waldon.

PMU

PMU Second Hand på Ingarvet har blivit en fyndplats för sakletare. För många har PMU blivit ett begrepp i stan på grund av ett stort utbud av begagnade prylar, men även på grund av att det blivit en mötesplats för folk att träffas, fika och kika runt i butiken.

- Jag älskar mitt jobb! Det är en härlig gemenskap och man vet aldrig hur dagen kommer se ut. Sen tycker jag det är häftigt att man är del av något så mycket större som faktiskt gör skillnad världen över. PMU är också en viktig plats lokalt. Vi vill vara en mötesplats för kunderna när butiken är öppen men också vara en plats hit människor får komma och arbetsträna och språkträna, säger Sandra Waldon.

Två glada personer som fikar.

Även Faluborna vill göra skillnad. För flera handlar det om att kunna bidra genom att lämna in prylar till försäljning. För andra är det att kunna köpa saker där man vet att överskottet från försäljningarna går till bistånd.

Sofia, Ruben och Ester letar pocketböcker.

Sofia, Ruben och Ester letar pocketböcker till sin tågresa som ska gå igenom Europa. Sofia berättar att hon ofta köper begagnat.

Glad kvinna med sin 101-åriga mormors handväska.

Idag bär hon till exempel sin 101-åriga mormors handväska.

Så spännande!

På väg ut möter jag en pappa med två småbarn (som dock vill vara anonym). skiner upp när han får frågan om varför han besöker butiken.

- Det är roligt, man vet aldrig vad man hittar! Det är det som är så spännande!

Tröja på skyltdocka som är uppställd på hylla.

Har second hand kommit för att stanna?
- Second hand har ju blivit väldigt uppmärksammat den senaste tiden och jag tror inte det blivit en trend som kommer försvinna om några månader. Många är mer insatta och tänker mer hållbart. Fördelarna med att köpa begagnat är många och att värna om miljön blir bara mer och mer viktigt.

Hur kommer det sig att ni har så bra kundunderlag?
- Vi jobbar hårt på att det ska kännas städat och fräsch i butiken och det tror jag kunderna uppskattar. Det står aldrig still, utan man kan alltid hitta nya saker. Sen att allt överskott går till sociala projekt tror jag också är en av anledningarna till att många väljer att handla hos oss. Man får med sig nya fynd hem och är samtidigt med och bidrar till en bättre värld.

Fakta

Historia: PMU-butiken på Ingarvet i Falun startade 2012. Det är en second hand-butik som drivs av ett samarbete mellan PMU och de lokala församlingarna Centrumkyrkan och Lugnetkyrkan, som drev second hand-butiken Nordstans Bra och begagnat på Slaggatan. PMU bidrar till många olika projekt med fokus på bland annat utbildning, sjukvård, hjälp till självhjälp och katastrofinsatser. Vissa intäkter går även till stöd för lokala initiativ, bland annat RIA-stugan och LP-stiftelsen.

Lokalt och/eller hållbart utbud: Stort utbud av second hand-varor till prisvärda priser. Hållbarhet handlar också om att få människor att må bra och komma in i arbete efter flera års utanförskap.

Antalet anställda: Tre stycken plus tre med lönestöd. Det finns också många frivilligarbetare även personer som arbets- och språktränar.

Sidan uppdaterad 2020-10-15