Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Samiska flaggan vajar utanför buikten Renbiten Deli och några Handla rätt ballonger sitter på en gatupratare.

Renbiten Deli

Renbiten Deli på Åsgatan öppnade i september 2018. I affären säljs det köttprodukter från renar som levt sitt liv i fjällen runt Idre och Grövelsjön. De har sedan slaktats på samebyns slakteri och i nästa steg förädlats.

Från ren till filé

- Det tar alltid tid för en nyetablering att slå igenom, men allt fler hittar till oss och får koll på de närodlade köttprodukter vi säljer, säger Nathalie Pålsson, butiksansvarig.

Företaget Renbiten är ett samiskt familjeföretag från Sveriges sydligaste sameby i Idre, som också är ett av landets minsta. Företaget kombinerar renskötsel med egen förädling och butikerna i Storsätern (Grövelsjön) och Falun.

Peter Andersson för många renar i vintrig fjällvärld.

Peter Andersson för sina renar i Idres fjällvärld. Fotograf: Benny Jonsson, medlem i Idre Sameby

Deli en god idé

Butiken i Storsätern har funnits i tio år – butiken i Falun i knappt ett år. Renbiten Deli håller till där tidigare butiken Ost & Deli återfanns.

- Vi har valt att behålla osten i vårt utbud, för ost och renkött passar bra tillsammans. Men det är framförallt det egenproducerade renköttet som präglar butikens utbud. Mer närodlat än så här går det knappast att få, säger Nathalie Pålsson.

Nathalie i butiken.

Nathalie visar produkter från sin egen sameby i Idre, men också en hel del uppskattade varor som den tidigare ägaren sålde, t.ex. ostar, marmelader, bordsdrycker, etc.

Egen produktion

Renbiten har ett eget slakteri i Idre, där också köttet förädlas. Men när renköttet ska rökas så tar ett företag i Bruksvallarna hand om den biten. Renkorven färdiggörs på ett rökeri i Mora.

Nathalie skär upp renkött vid disk.

Renkött och Falun en ovanlig kombo

Varför blev Falun platsen för den andra butiken?
- Butiken i Storsätern är väldigt säsongsberoende, och vi hade därför pratat om att öppna en butik i en större stad. Delar av vår stora familj bor här i Falun och när pappa var här på besök såg han att den här lokalen var tillgänglig. På den vägen är det, säger Nathalie Pålsson.

Vad är det bästa med renkött?
- Smaken i köttet. Det är gott att äta bara som det är. Köttet i vår butik kommer från familjens renar som levt ett fritt liv och aldrig medicinerats eller fått några andra tillsatser, säger Nathalie Pålsson.

En samisk man för sina renar framför sig.
Sidan uppdaterad 2020-10-15