Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Vinnare av Arla guldko

Utbildning & Bransch i samverkan.

Före detta Falu restaurangakademi, numera Utbildning & Bransch i samverkan -restaurang,  är ett samarbete mellan aktörer från det privata närings­livet och offentlig sektor.
Med stort personligt engagemang har projektet lyckats skapa ett trendbrott i söksiffrorna till gymnasieskolans terminsstart hösten 2017.

Det saknas runt 5000 kockar i Sverige

Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Kristinegymnasiet riskerade inför hösten 2016 att läggas ner. De hade för få sökande. Men samtidigt är restaurangbranschen en växande bransch med stort kompetensförsörjningsbehov.

Flera verksamheter inom kommunen, politiker och några framträdande Falukrögare bestämde sig för att tillsammans göra något åt problemet. Samarbetsprojektet fick då namnet Falu restaurangakademi, numera Utbildning & bransch i samverkan.

Kockduell och öppet hus-aktiviteter

Huvudsatsningen i projektet var att få fler sökande till Restaurang- och livsmedelsprogrammet och att etablera samarbete. Huvudaktiviteten var Kockduellen, en matlagningstävling som nu blir en återkommande aktivitet i skolorna. Det gjordes också satsningar på till exempel gymnasieskolans öppet hus-aktiviteter.

Kockduellen

Alla niondeklassare i kommunala skolor och ett antal från friskolor i kommunen har under sina hemkunskapslektioner deltagit i en matlagningstävling. Varje grupp har fått en råvarukorg och har utifrån den själva skapat maträtter.

I juryn har det funnits representanter från privat näringsliv och offentlig sektor. De har också tipsat och handlett under tävlingens gång.

Vinnarna i varje skola fick mötas i en final på restaurang Ecole. En jury med fyra kända Falukrögare utsåg vinnarna.

Se SVT:s reportage om kocktävlingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller Falu kommuns reportage Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Arlas Guldstjärna: Juryns motivering

Under våren 2017 blev projektet Falu Restaurangakademi utsett till vinnare av priset Arlas guldstjärna. Priset delas ut till den eller de som genom nytänkande, mod, handlingskraft eller opinionsbildning inspirerar, eller skapar bättre förutsättningar för våra offentliga kök.

Juryns motivering: "Att hitta en tydlig väg för den yngre generationen in i restaurangbranschen, kommer vara avgörande för vår framtida upplevelse och kvalitet, på såväl privata som offentliga restauranger. Genom snabbt agerande i en krissituation och konkret samarbete mellan offentlig sektor och lokalt näringsliv, har årets vinnare vänt en nedåtgående trend till en framgångssaga, värd att kopiera. Våga ta rygg på denna guldstjärna!"

Frågor och mer information

Kontaktuppgifter hittar du under "Kontakt" ovanför sidans bild.

Om projektet i media

Dalarnas tidningar:
dt.se/dalarna/falun/kocktavling-brot-trenden-manga-soker-hotat-program Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sveriges radio:
sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=161&artikel=6672739 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sveriges television:
svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/tavling-ska-locka-fler-att-bli-kockar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2018-04-19