
Gårdsförsäljning av alkohol
Riksdagen beslutade den 23 april att det ska bli tillåtet med gårdsförsäljning av alkoholdrycker från den 1 juni 2025. Det innebär att småskaliga producenter kommer få möjligheten att bedriva detaljhandel av alkohol som de producerar på stället.
Vilka förutsättningar gäller för gårdsförsäljningstillstånd?
Det finns flera förutsättningar som gäller för att kunna få och inneha ett gårdsförsäljningstillstånd, vi beskriver dem nedan.
Lämplighet
Precis som för serveringstillstånd krävs att du som sökande bedöms som lämplig att inneha ett gårdsförsäljningstillstånd. Den som ansöker ska med hänsyn till sina personliga och ekonomiska förhållanden samt omständigheterna i övrigt vara lämplig att bedriva verksamheten och visa att den kommer att bedrivas i enlighet med de krav som ställs i alkohollagen. För att visa sig lämplig ska sökanden även klara ett kunskapsprov.
Lämplighetsprövningen innebär att vi under utredningen skickar en remiss till polisen för att se om du har dömts för brott. Vi skickar även remiss till Skatteverket och Kronofogden för att se hur du skött ekonomin de senaste tre åren, och kan även göra kontroller genom kreditupplysning. Gällande ekonomin granskar vi historiken för både det sökande bolaget, för dig/er som har ett betydande inflytande, samt andra bolag du/ni är engagerade i.
Tillverkning
Tillstånd får bara meddelas en oberoende tillverkare som yrkesmässigt och på egen hand tillverkar alkoholdrycker, och den karaktärsgivande delen av tillverkningen ska ske på tillverkningsstället.
Det finns även begräsningar gällande hur stora volymer som får produceras. Tillverkarens årsproduktion får inte överstiga 75 000 liter spritdrycker, 400 000 liter jästa alkoholdrycker med upp till 10 % alkohol eller 200 000 liter jästa alkoholdrycker med över 10 % alkohol. För vinproducenter ska druvorna uteslutande odlas på tillverkarens egna odlingar.
Försäljningsställe
Tillverkaren får bedriva gårdsförsäljning endast från platsen där huvuddelen av alkoholdryckerna tillverkas, för vinproducenter kan gårdsförsäljning i stället ske på platsen där huvuddelen av druvorna odlas.
Försäljning får enbart ske i ett visst avgränsat utrymme som disponeras av tillståndshavarens och som tillståndet gäller för. Flera tillståndshavare får inte använda sig av ett gemensamt utrymme för gårdsförsäljning.
Besöksarrangemang
Grunden för gårdsförsäljning är att det bara får ske till konsumenter som deltar i ett besöksarrangemang. Besöksarrangemanget ska ske i nära anslutning till försäljningsstället mot betalning, det ska pågå i minst 30 minuter, innehålla ett kunskapshöjande inslag samt information om alkoholens skadeverkningar.
Tillståndshavaren eller en försäljningsansvarig måste vara närvarande hela försäljningstiden och ha tillsyn över försäljningen. Den som bedriver gårdsförsäljning ska utöva en särskild kontroll över försäljningen och hanteringen i övrigt, denna kontroll ska beskrivas i ett egenkontrollprogram.
Försäljningen till respektive deltagare vid samma besökstillfälle får inte överstiga 0,7 liter spritdryck, tre liter vin, tre liter starköl, och tre liter andra jästa alkoholdrycker.
Tider
Kommunen beslutar under vilka tider gårdsförsäljning får bedrivas, det får inte vara före klockan 10 och inte pågå längre än klockan 20.
Gårdsförsäljningstillstånd ska avse viss tid och får som längst gälla till och med 31 maj 2031.
Hur ansöker jag?
Om du vill ansöka om gårdsförsäljningstillstånd gör du det via vår e-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Med ansökan behöver du bifoga:
- Uppgifter om det sökande bolaget
- Finansiering av verksamheten
- Dispositionsrätt för lokalerna
- Ritning över tillverkningsstället och det önskade försäljningsstället
- Beskrivning av de drycker som tillverkas
- Egenkontrollprogram
Pdf, 677.1 kB, öppnas i nytt fönster.
Läs gärna vår checklista Pdf, 1.4 MB, öppnas i nytt fönster. där vi beskriver mer vad som behöver lämnas in.
Vad kostar det?
Ansökningsavgiften för gårdsförsäljningstillstånd kostar 7 500 kronor. Att skriva kunskapsprovet kostar 1 300 kronor.
För den som har ett gårdsförsäljningstillstånd tillkommer även en tillsynsavgift. Tillsynsavgiften baseras på riskklass där gårdsförsäljning normalt kommer att tillhöra riskklass 0 där tillsynsavgiften är 3 300 kronor under 2025.
När kan jag vänta mig beslut?
Lagen träder i kraft den 1 juni 2025, det innebär att det är först då vi kan börja utreda din ansökan. Utredningen är omfattande och kommer att kräva viss handläggningstid innan den är klar, för att förkorta handläggningstiden är det viktigt att du så snart som möjligt skickar in de handlingar som efterfrågas. Beslut ska fattas inom fyra månder från att en fullständig ansökan inkommit.
Beslut fattas av den gemensamma nämnden som har sammanträde en gång per månad, med undantag av juli då det är sommaruppehåll. Med anledning av ovanstående kan beslut om gårdsförsäljningstillstånd fattas tidigast på nämndens sammanträde den 12 augusti.
Frågor och svar
Tillverkning och tillstånd
Kan jag som producerar alkoholdrycker som hobbyverksamhet få tillstånd?
Nej, det finns ett krav på att tillverksningen måste vara yrkesmässig, om du bedriver tillverkningen som hobby kan du inte få tillstånd.
Vad innebär att alkoholdryckerna ska vara tillverkade på egen hand?
Det innebär att alla steg i framställningsprocessen ska utföras av tillverkaren. Att enbart blanda inköpta komponenter, späda, filtrera eller söta drycken på tillverkningsstället är inte tillräckligt.
Besöksarrangemang och försäljning
Kan deltagare i besöksarrangemanget köpa alkohol i efterhand?
Nej, köpet av alkohol måste ske i direkt anslutning till besöksarrangemanget, och alkoholen ska överlämnas vid försäljningen.
Kan deltagare få diplom och köpa alkohol vid fler tillfällen?
Nej, en besökare som vill köpa mer alkoholdryck måste delta i ett nytt besöksarrangemang.
Mer information
Om du vill läsa mer om gårdsförsäljning kan du läsa på Folkhälsomyndighetens sida om gårdsförsäljning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..