Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild på tjejer som reser till Namibia

Från Falun till Tsumeb

På lördag åker sex tjejer från Falun till Tsumeb i Namibia i ett ungdomsbyte för att främja förståelsen mellan ungdomar i världen.

-Det känns bra! Det ska bli roligt! Intressant och spännande att träffa andra unga och se hur det fungerar, säger tre av tjejerna, Melinda Sjödin, Sofia Ek och Matilda Qvarfordt.

De är tre av de sex tjejer som – tillsammans med tre medarbetare - åker till Tsumeb i ungdomsutbytet som bland annat fått pengar från Folke Bernadotte-stiftelsen.

Det hela är en del i det stora Namibiasamarbetet som pågått sedan 2008, då Falu kommun kontaktades av Tsumebs borgmästare som var intresserad av att driva projekt med Falun. Sedan dess har de två kommunerna genomfört tio projekt tillsammans. Ett av dem startade 2015, och handlade om ungdomars delaktighet och demokrati. Projekten finansieras av ICLD.

-Det känns bra att få perspektiv, att bli mer allmänbildad och att se hur de har det, säger Melinda, Sofia och Matilda.

Väl på plats kommer tjejerna att ha ett fullspäckat program. Fokus är ungdomars situation med workshops och möten kring utmaningar som missbruk och jämställdhet. Men tjejerna kommer också att träffa ungdomar som tagit egna initiativ och driver olika utvecklingsprojekt. Det kommer också att finnas lite tid i programmet för att besöka barnhem som SOS barnbyar och uppleva nationalparken Etosha.

-Vad skillnaden är mellan oss här hemma och de unga i Tsumeb vet jag inte, det är ju det vi kommer lära oss när vi kommer dit. Man har en massa fördomar nu, men det kanske inte kommer vara så, säger Sofia Ek.

-Och allt är ju relativt. Även om vi kanske är mer bortskämda här, så kan vi också ha problem och ha det svårt, fortsätter Matilda Qvarfordt.

-Vi kommer få en helt annan erfarenhet efter resan, när vi sett hur andra har det, avslutar Melinda Sjödin.

På lördag eftermiddag bär det av, och man kommer inte vara framme i Tsumeb förrän lunchtid på måndag.

-Det är resan jag är mest nervös över, säger Sofia, och får medhåll av de andra två.

Innan tjejerna drar åt olika håll för att åka hem och packa inför resan säger Melinda:

-Får man ta med leksaker och kläder till barnen på barnhemmet?

-Ja det får du, svarar Lotta Carlegård från ungdomsslussen, som är ansvarig för gruppen.

Här kan du läsa mer om Falu kommuns partnerskap med Namibia.

Du kan följa tjejernas vistelse i Namibia via Namibiabloggen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och via Falu kommuns sociala medier.

Sidan uppdaterad 2018-08-18