Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Chefen gjorde fel, men inget olagligt

En tidigare chef på Falu kommun frias från misstankar om kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier, men får kritik för olämpligt uppträdande. Det är slutsatsen i den externa utredning som Falu kommun låtit göra.

Det var i september 2018 som anklagelserna mot den tidigare chefen kom till arbetsgivarens kännedom. I samband med det valde chefen att lämna kommunen.

– Självklart är det här en mycket tråkig historia för alla berörda. Men sådana här saker måste vi ta tag i när någon upplever att den blivit utsatt, som i det här fallet. Kränkningar eller trakasserier är aldrig acceptabelt, säger Pernilla Wigren, kommundirektör.

Tydliga rekommendationer

Enligt Falu kommuns regler ska alla former av kränkningar rapporteras och bedömas. I utredningen ska alla inblandade få komma till tals och ge sin bild av det inträffade. Utredningen är ingen domstol utan en arbetsmiljöutredning, som endast rekommenderar arbetsgivaren att göra olika åtgärder.

Den här gången gjordes utredningen externt av företaget Previa. De menar i sin slutsats att det inte finns tillräckligt stöd för att betrakta chefens agerande som kränkande särbehandling, trakasserier eller sexuella trakasserier, men att chefen uppträtt oskickligt och olämpligt, vilket strider mot till exempel svensk arbetsnorm.

Utredarna rekommenderar kommunen bland annat att ”säkerställa chefers kunskapsläge gällande kränkande särbehandling/trakasserier” och att ”öka kunskap och beredskap om tydliga signaler på kränkande särbehandling”.

– Vi kommer att följa alla de rekommendationer vi fått och jobba vidare med de här viktiga frågorna. Bland annat ska vi se över hur vi skapar förutsättningar för samtal mellan parterna innan det går så långt som till en utredning. Det är viktigt att alla anställda känner sig trygga med att de får komma till tals innan en utredning startas, säger Pernilla Wigren.

Sidan uppdaterad 2019-02-05