Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Görans böcker fylls med gamla Falubilder

Göran Rogström har skrivit mer än 50 böcker. De flesta handlar om Faluns historia och är fyllda med gamla bilder.

– Jag har över 6 000 bilder i mitt arkiv, en riktig historiebank, och de flesta är publicerade, säger han.

Gamla Herrgården är Faluns äldsta stadsdel. Det var här som gruv- och hyttarbetare bodde med sina familjer en gång i tiden.

Göran Rogström har bott här sedan 1999. På gården finns också en Gruvstuga från 1600-1700-talet, en jordkällare från 1700-talet och ett uthus från 1800-talet.

Skrev om hembyn Rog först

Intresset för att skriva om Faluns historia fick han i början på 1980-talet, då han gjorde delar av en hembygdsskrift om sin hemby Rog.

Men det skulle dröja fram till 2001 innan skrivandet tog riktig fart.

– Det fanns ingen nedskriven historia över Gamla Herrgården, så jag samlade in fakta och bilder om stadsdelen som blev till en bok. Sedan har det bara rullat på. Nu har jag skrivit över 50 böcker, och de flesta handlar om Faluns historia. Varje bok innehåller mängder med bilder, det är viktigt, säger Göran Rogström och fortsätter:

– Många uppskattar mitt arbete och det därför jag fortsätter. Jag får hela tiden in nya historiska bilder som jag kan använda i mitt arbete. Hade inte folk ställt upp med att låna ut bilder eller ge dem till mig, så hade det varit slutskrivet för länge sedan.

Alltid lika stor upplaga

Han trycker alltid upp sina böcker i 300 exemplar. En större upplaga än så blir det aldrig. Och något nytryck av en bok är inte heller aktuellt.

– Det finns de som köpt alla mina böcker och ser arbetet jag lagt ner som en riktig kulturgärning, säger Göran Rogström.

Bilder får han från en mängd olika håll och kanter. Den senaste bunten med bilder, närmare 75 stycken, lyckades han rädda från ett dödsbo innan de kastades.

– Folk ser inte det historiska värdet i bilder. Vi lever i ett kast- och släng-samhälle, säger Göran Rogström.

 

Sidan uppdaterad 2020-01-07