Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Röstsedel läggs ner i låda

Kräver besked av Valmyndigheten om skadeståndskrav mot Postnord

Det var efter att en säck med poströster kom in för sent, som kommunalvalet i Falun 2018 var tvunget att göras om. Falu kommun krävde sedan 453 000 kronor av Postnord AB, som då hänvisade till sitt avtal med Valmyndigheten. Kommunen kräver nu att myndigheten ger besked hur de tänker agera på skadeståndskravet mot Postnord.

– För att komma vidare i frågan har vi begärt att Valmyndigheten ger besked hur de tänker agera på vårt skadeståndskrav. Det kan inte vara rimligt att skattebetalarna i Falun ska stå för 453 000 kronor, som är den merkostnad vi har haft för omvalet, säger Joakim Storck (C) kommunstyrelsens ordförande.

Det blev ett omval i Falu kommun år 2019. Det efter att en postsäck med 145 valsedlar inte räknats, då de lämnades för sent till Valmyndigheten vid valet i september 2018. Valnämnden i Falun krävde då Postnord AB på de extra kostnader som kommunen fått för omvalet. Postnord hänvisade till att de hade avtal med Valmyndigheten och inte kommunen.

– Som vi ser det finns tre alternativ. Antingen driver Valmyndigheten själva en process mot Postnord, eller så ersätter de Falu kommuns ekonomiska skada eller så överlåter de samtliga rättigheter enligt avtal med Postnord, till Falu kommun, säger Leif Nilsson stadsjurist.

Totalt kostade omvalet i Falu kommun uppåt 1,6 miljoner kronor, varav drygt 1,1 miljoner kronor täcktes av statsbidrag. Mellanskillnaden är summan som kommunen kräver ersättning för.

Sidan uppdaterad 2020-05-13