Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Tydligare vad du får göra på offentlig plats

När och var måste hunden vara kopplad? Var får man campa? Får man dricka alkohol i stan? Är Åsbobacken en offentlig plats? Nu finns nya lokala ordningsföreskrifter som ger besked om vad som är tillåtet eller inte på våra offentliga platser och vilka områden som nu räknas som offentlig plats.

I april tog kommunfullmäktige beslut om nya allmänna ordningsföreskrifter för Falu kommun.

Falu kommuns stadsjurist Ellen Gräfnings förklarar hur de angår oss.

Vad är lokala ordningsföreskrifter?

- Lokala ordningsföreskrifterna är ett sätt att komma till rätta med ordningsstörande aktiviteter som inte regleras i ordningslagen. En form av lokal ordningslag kan man säga.

- Falu kommuns allmänna lokala ordningsföreskrifter styr vad som är tillåtet att göra på offentlig plats och på platser som likställs med offentlig plats inom kommunen. Det kan till exempel handla om var det är alkoholförbud eller var man måste hålla sin hund kopplad.

Varför fanns behov av nya ordningsföreskrifter?

- Kommunen fick in många klagomål på lösa hundar, camping på olika ställen och alkoholdrickande och därför fanns det ett behov både från kommunens sida, men även från polisens sida, att se över föreskrifterna och tydliggöra vad som gäller.

- Det är viktigt att vi upprätthåller den allmänna ordningen så bra som möjligt för så många som möjligt. Ordningsföreskrifterna är en bra hjälp för att folk ska kunna känna sig trygga samtidigt som bestämmelserna inte får vara mer inskränkande än vad som krävs för att upprätthålla den allmänna ordningen.

Vad är nytt i de nya ordningsföreskrifterna?

- Först och främst har vi utökat vilka platser som likställs med offentlig plats.

- Dessutom har vi utökat området där det råder alkoholförtäringsförbud. Vi har även tydliggjort reglerna för koppeltvång och bad för hundar, vad som gäller för ambulerade försäljning och fyrverkeri, till exempel vart och under vilka tider man får använda fyrverkeri på sista april och nyår.

- Helt nytt är bland annat regler för, camping, gatumusik, motionsanläggningar, spår, skidspår och leder samt regler för torghandel.

Vad händer om man bryter mot ordningsföreskrifterna?

- Bryter man mot ordningsföreskrifterna kan polisen utfärda böter.

Nya allmänna ordningsföreskrifter för Falu kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Föreskrifter om gatumusik Pdf, 144.5 kB.

Sidan uppdaterad 2020-06-04