Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Danholnsskolan med rödmålad gavel.

Danholnsskolan och två andra byskolor blir kvar.

Beslutet fattat - byskolorna blir kvar

Det blir ingen nedläggning av Toftaskolan, Liljansskolan och Danholnsskolan. Den politiska ledningens förslag röstades ner i kommunfullmäktige.

I våras presenterades den stora skolstrukturutredningen i Falu kommun.

I utredningen framfördes ett förslag om en satsning på skolorna i Sundborn och Svärdsjö, men också en avveckling av Toftaskolan, Liljansskolan samt Danholnsskolan.

Ett förslag som den politiska ledningen – Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Falupartiet – valt att driva på.

Förslaget röstades ner i både barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsen, men fördes ändå upp till kommunfullmäktige.

Satsa pengar på lärare istället för på lokaler

Under fullmäktiges debatt påpekade Falualliansens företrädare bland annat på orimligheten i att lägga miljontals kronor på investeringar i redan slitna lokaler, att man vill lägga pengar på lärare istället för på lokaler, att elever redan väljer bort skolorna, men också att man genom sitt förslag vill ge alla barn en hög och likvärdig pedagogisk kvalitet i en god lärmiljö.

Att det ska satsas på kärnverksamheten och att moderna och ändamålsenliga lokaler skapar de bästa förutsättningar för elever, var andra budskap.

En ny skola i Sundborn vill också Falualliansen se.

– Vi vill satsa på en ny skola i Sundborn som verkligen behövs. Men det är inte rimligt att bygga en ny skola i Sundborn samtidigt som vi gör stora investeringar i närliggande skolor, säger kommunalrådet Joakim Storck (C).

Oppositionen ville ha skolorna kvar

Oppositionen – Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – ville att de utpekade landsbygdsskolorna skulle finnas kvar.

Under debatten pekade oppositionens företrädare bland annat på att en levande landsbygd måste få kosta, att möjlighet till skolor ska finnas inom ett rimligt avstånd, och att ordentliga satsningar på de mindre skolorna måste till.

– Vi måste utveckla, inte avveckla, säger oppositionsrådet Susanne Norberg (S).

– Nu är det dags att dra i handbromsen för nedläggningar av skolor på landsbygden. Många har engagerat sig i den här frågan och visat vad man vill. Det ska finnas både stora och små skolor i Falun, säger Jim Aronsson (SD).

– Barn har rätt till en skola i närheten, vi vill inte att barn ska bussas omkring. Vi har hela tiden varit tydliga med att skolorna ska finnas kvar, säger Anton Ek (V).

Ärendet gick till votering där det blev ett nej till nedläggning av skolorna med röstsiffrorna 33-27, en ledamot var frånvarande.

– Nu hoppas jag att alla respekterar beslutet och låter småskolorna vara i fred. Nu måste vi starta diskussionerna med hur vi ska utveckla skolorna och göra det med en medborgardialog, säger Berit Fredriksson (S), andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Sidan uppdaterad 2020-12-10