Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Dotter kramar om pappa samtidigt som de tittar på en datorskärm

Premiär för Faluförslaget 1 mars

Bär du på en bra idé som är till nytta för fler Falubor? Från och med 1 mars kan du lämna in ditt förslag till kommunen digitalt. Om tillräckligt många gillar ditt förslag skickas det vidare till kommunens politiker. Du kan även läsa och stödja förslag från andra kommuninvånare.  Faluförslaget ska visa våra politiker vad som är viktigt för Faluborna.

Att lämna medborgarförslag har sedan många år varit en möjlighet för dig som vill förändra eller förbättra något inom Falu kommuns verksamhet. Nu ersätts medborgarförslag av en digital lösning som döpts till Faluförslaget.

– Många kommuner använder redan systemet, berättar Falu kommuns demokrativägledare Emilia Otterstam som är projektledare för Faluförslaget.

Hur skiljer sig Faluförslaget från medborgarförslag?

– Skillnaden är att du lämnar ett förslag digitalt på kommunens hemsida och att du även kan stödja andras förslag. Genom att identifiera dig med BankId visar du att du är folkbokförd i kommunen, vilket är ett krav för att få lämna förslag och för att få rösta på andras förslag. Alla förslag som kommit in syns på hemsidan.

Vad händer efter att man röstat?

– Efter 90 dagar summeras de röster ett förslag har fått. För att ett förslag ska gå vidare till politiken krävs 40 röster.

- De förslag som inte går vidare hamnar i en förslagslåda. Där kommer de vara fortsatt publicerade under fem år. På så sätt kan våra politiker ta upp förslag som de tycker är bra även om förslaget inte uppnått tillräckligt många röster för att gå vidare.

– Går ditt förslag vidare så ska det inte ta mer än ett år innan kommunen beslutar om förslaget ska genomföras.

Om jag inte har en dator?

– Är du inte digital kan du ta dig till kontaktcenter där du kan lämna in ett skriftligt förslag och även få använda en dator för att se och rösta på de olika förslagen. Ett ombud som kan visa upp ditt och sin egen legitimation kan också lämna in ditt förslag till kontaktcenter.

Vad händer med de medborgarförslag som väntar på beslut när vi går över till ett nytt system?

– Alla förslag som har skickats in till kommunen som medborgarförslag före 1 mars kommer att behandlas. Inga förslag kommer att försvinna.

Varför behövdes ett nytt system?

– Dels är det nya systemet ett led i Falu kommuns digitalisering och dels är det ett mer demokratiskt sätt eftersom medborgarna får mer insyn i vilka förslag som kommer in. Vår förväntan är också att handläggningstiden av förslagen kommer att bli betydligt kortare.

Finns det fler fördelar med det nya systemet?

– Vi stärker demokratin på flera sätt genom att införa Faluförslaget. Faluborna får insyn i vilka förslag som har kommit in och genom röstningen visar man vilka frågor som är extra angelägna att genomföra. Även återkopplingen till de som lämnar förslagen blir mycket bättre med det nya systemet.

– Dessutom kommer politikerna att få en klar indikation på vilka frågor som är viktiga för kommuninvånarna. Med andra ord så får politikerna hjälp att fatta beslut, eftersom man får veta vilka frågor som ligger Faluborna varmt om hjärtat.

Anna Strindberg (S), 2:e vice ordförande i Faluns kommunfullmäktige, är mycket positiv till Faluförslaget.

– Det här blir något nytt som är enkelt, roligt och mer kostnadseffektivt än det tidigare systemet med medborgarförslag. På så sätt stärker vi medborgardialogen och demokrati, sammanfattar hon.

Från och med 1 mars når du Faluförslaget, med all nödvändig information om hur du lägger förslag och röstar, via startsidan av falun.se.

Sidan uppdaterad 2021-03-03