Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Rådhuset i Falun

Tidigare chef och närstående ska betala över 1 miljon kronor i skadestånd

Den tidigare chefen på Falu kommun och den närstående, som misstänktes för att med hjälp av chefen fått ut lön i många år utan att jobba, döms nu att betala skadestånd till kommunen.

I det separata skadeståndsmålet dömer Falu tingsrätt nu den tidigare chefen att betala skadestånd på 800 000 kronor till kommunen och den närstående att betala skadestånd på 250 000 kronor till kommunen.

Den tidigare chefen har dömts i Svea hovrätt för trolöshet mot huvudman, grovt brott, och den närstående har dömts för medhjälp till trolöshet mot huvudman, grovt brott.

– Det känns bra att det här snart är över, det har varit en lång och jobbig process för alla parter. Vi begärde 1,3 miljoner kronor i skadestånd för lön som felaktigt betalats ut och förlikades för nästan hela det beloppet, säger stadsjurist Leif Nilsson.

Tingsrätten skriver i sin dom att både chefen och den närstående medger att de löneutbetalningar som skett under hela den period som varit med i polisutredningen skett felaktigt och på felaktiga grunder, och att de stödjer Falu kommuns rätt att återkräva preliminär skatt och sociala avgifter.

– Vi kommer att inleda dialog med Skatteverket för att också få tillbaka de sociala avgifterna och det handlar om cirka 500 000 kronor, säger Leif Nilsson.

Sidan uppdaterad 2021-08-30