Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild på Ulrika och Sara framför det vita Rådhuset i solsken.

Kampanjledarna Ulrika Back Eriksson, Svenska skidförbundet, och Sara Tigerström Monfelt, Falu kommun, har lagt ner mycket tid på frågeformuläret från internationella skidförbundet.

I dag skickades svaren på frågeformuläret in

Nu har Falu kommun och Svenska skidförbundet besvarat frågeformuläret ”FIS World Championship Questionnaire”, som är ett detaljerat frågeformulär från internationella skidförbundet med 20 olika beröringsområden.

Arbetet med att få skid-VM 2027 till Falun går vidare.

De senaste veckorna har det jobbats hårt med att få fram svaren på de frågor som FIS ställt i sitt frågeformulär.

Inte mindre än 20 olika områden tas upp i frågeformuläret, bland dessa finns boende, transportmöjligheter, tävlingsprogram, väderförhållanden, tullregler, medicinsk support, infrastruktur och anläggningarnas beskaffenhet.

– Vi har svarat på 100 frågor, så det är ett gediget arbete som har gjorts. Det hela har skett i god samverkan mellan olika parter, som Region Dalarna, Falun Energi & Vatten, Lugnet i Falun AB och Visit Dalarna. I huvudsak handlar det om för oss att svara på hur vi avser att genomföra mästerskapet, säger Ulrika Back Eriksson, skidförbundets kampanjledare.

Vill leverera ett banbrytande mästerskap

Falun vill leverera ett nytt banbrytande mästerskap med en arena i absolut världsklass, och har försökt slå an den tonen i det besvarade frågeformuläret som i stort sett tar upp en hel pärm.

– En viktig del i svarsarbetet är också att få med ett antal ”letter of support”, alltså stöd för kandidaturen. Regeringen genom idrottsminister Amanda Lind har skrivit ett sådant brev liksom vår tidigare landshövding Ylva Thörn. Sveriges olympiska kommitté, Region Dalarna, Högskolan Dalarna, Visit Dalarna och Visita är några andra som visat sitt stöd på detta sätt, säger Sara Tigerström Monfelt, kommunens kampanjledare.

Till detta ska läggas det stora stöd som näringslivet visat genom att lokala och regionala företag valt att gå med i nätverket Beyond skiing 2027. Över 140 företag är redan medlemmar och antalet ökar hela tiden!

– Nätverket Beyond skiing är jätteviktigt att ha bakom sig i kandidatursarbetet, säger Sara Tigerström Monfelt.

Väntar på att bli godkänd som kandidat

Nu har svaren skickats in och närmast följer en period där FIS utvärderar svaren och ber om kompletteringar. Ett beslut om Falun blir godkänd som kandidat tas i samband med FIS-councils möte under senhösten 2021.

-I och med att vi nu skickat in våra svar på det ställda frågeformuläret, så går vi också i nästa fas som är själva kampanjarbetet. Med ett skid-VM i Falun vill vi också utveckla skidsporten och öka intresset för den, säger Ulrika Back Eriksson.

Sidan uppdaterad 2021-09-01