Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Vy över nybygget Lilla Källviken med flera hus i varierande modeller

Det är populärt att bygga och bo i Lilla Källviken. Nu är en ny detaljplan på gång för området. Den är nu godkänd för antagande, ett slutligt beslut fattas av kommunfullmäktige.

Detaljplan Lilla Källviken godkänd för antagande

Detaljplan Lilla Källviken är nu godkänd för antagande. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden tog beslutet vid sitt senaste sammanträde.

Lilla Källviken är ett område som har vuxit fort under de senaste åren, och genomförandet har skett i olika etapper.

Vid sitt sammanträde i måndags valde miljö- och samhällsbyggnadsnämnden att godkänna granskningsutlåtandet och detaljplanen godkändes för antagande. Det slutliga beslutsorganet är kommunfullmäktige.

– Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för en förskola på området vid Astrid Fredrikssons väg/Valborg Olanders väg. Det här området var tidigare planlagt enbart för bostäder, vilket nu ändras genom denna detaljplan. Planen ska också i viss utsträckning korrigera placeringen av gator för att bättre anpassa dem till marklutningen i området, säger nämndordförande Susanne Martinsson (C).

Utöver flerbostadshusen så möjliggör även detaljplanen ett antal enbostadshus. Utöver detta så möjliggörs del av planområdet för skola och vårdboende.

– Detaljplanen reglerar inte vilket typ av upplåtelseform det ska vara, men Falu kommuns ambition är att upplåta marken för att bygga hyresrätter, säger Susanne Martinsson.

Detaljplanen har varit ute på samråd

Den här detaljplanen har tidigare under året varit ute för samråd. Efter det har vissa justeringar gjorts i plankartan för att tillgodose dagvatten- och skyfallshantering samt några mindre justeringar i planbeskrivningen för att tillgodose synpunkter om markanvisningsavtal, trafik och dagvattenhantering.

Utbyggnaden av gator finns med i miljö- och samhällsbyggnadsnämndens budget.

Genomförandet kommer att ske först efter att detaljplanen har vunnit laga kraft.

– På nämnden beslutades det dock om att skicka en begäran till Kommunstyrelsen för att bli beviljade igångsättningstillstånd för det här området. Gator, gång- och cykelvägar med mera är en förutsättning för att kunna bygga bostäder i enlighet med den här detaljplanen, säger Susanne Martinsson och fortsätter:

– Lilla Källviken är ett populärt område där trycket på tomtförsäljning har varit högt. Att denna detaljplan möjliggör för flerbostadshus är positivt för området, liksom möjligheten att bygga en förskola.

Sidan uppdaterad 2021-09-21