Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Ett par skor på ett löpband.

Flera utredningar görs om Slättagymmets framtida utveckling

Sektor Fritid har tagit över ansvaret för Slättaenheten. Hur det blir med det kommunala gymmet i Slätta i framtiden återstår att se, då både utvecklingsutredningar och bedömningar om osund konkurrens ska genomföras.

– Målet är att gymmet ska användas i högre utsträckning än i dag och bidra till både folkhälsa och mer liv i Slätta, säger Svante Parsjö Tegnér (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Sektor Fritid har nu tagit över ansvaret för Slättaenheten. Syftet är både att minska de administrativa kostnaderna och utveckla verksamheten.

Utomhusbadet kommer att även i fortsättningen att vara öppet under sommartid, och idrottshall och squashhall kommer att kunna bokas av allmänheten och föreningar via kommunens hemsida eller på telefon. Receptionen i Slätta kommer att vara bemannad under hösten.

När det gäller det kommunala gymmet i Slätta pågår en utredning om hur det ska kunna utvecklas. Gymmet kommer att vara öppet för allmänheten fram till den 31 december till att börja med.

– Hur gymmet därefter ska utvecklas beror på en rad olika överväganden och "lösa trådar" som måste knytas samman, säger Svante Parsjö Tegnér.

Här är några av sakerna som påverkar gymmets framtid:

  • En utredning pågår kring ett inlämnat ”Faluförslag” som vill att gymmet ska vara öppet för allmänheten även framöver.
  • Konkurrensverket har kontaktat ett stort antal kommuner, däribland Falu kommun, som bedriver gymverksamhet för att utreda om de kan innebära osund konkurrens mot det lokala näringslivet. Falu kommun vill avvakta vad Konkurrensverkets bedömningar som presenteras januari - februari 2022 säger.
  • Nämndens ordförande har gett ett uppdrag till förvaltningen att utreda ideella organisationers behov av ett bokningsbart gym. Tanken är att både pensionärsföreningar, idrottsföreningar och andra ideella föreningar ska kunna använda gymmet. Även den egna fritidsverksamheten (Fritid för unga målgrupp 13-25 år) kan ha ett behov av gymmet.

Nytt nämndsammanträde om isytor

Vid sitt nämndsammanträde i torsdags fick också ledamöterna information om utredningen av nya isanläggningar på Lugnet.

Det handlar om att bygga tak över bandyplan, bygga en ny curlinghall och entré samt att ersätta tälthallen över uterinken med en permanent byggnad.

– Då kostnaderna ser ut att stiga väsentligt mot tidigare beräkningar, ska nämnden ha ett extra sammanträde för mer dialog och information i ärendet den 12 oktober, säger Svante Parsjö Tegnér.

Dialog och utredning om behov av lokaler för musiker

En dialog och utredning pågår också gällande behovet av lokaler för musiker.

– Stöd till musiker kan ske via studieförbunden men även via Näringslivskontorets "lotsar" som kan hjälpa till att hitta lokal. Sektor service hjälper också till med att utreda framtida möjliga lokaler, säger Svante Parsjö Tegnér.

Fler aktiviteter på gång

Nämnden fick också information av fritidsverksamheten "Fritid för unga" som informerade om sommarens verksamhet.

– Förhoppningsvis kan man under hösten ordna fler "ickedigitala"aktiviteter för större grupper när pandemin så tillåter. Det vill Faluns unga. Målet är att få en verksamhet som bygger på ungas engagemang även om personalen kan inspirera och komma med tips. Målet är att bidra till en meningsfylld fritid för unga genom att skapa jämlika förutsättningar, utveckla mötesplatser i samverkan med andra aktörer, säger Svante Parsjö Tegnér.

Sidan uppdaterad 2021-09-27