Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Restaurangpersonal som bär tallrikar med mat på.

Nationella restriktioner upphör 29 september

Idag, den 29 september, hävs flera pandemirestriktioner i samhället av Regeringen och Folkhälsomyndigheten. Bland annat tas deltagartaken bort för offentliga tillställningar samt att en stegvis återgång till arbetsplatser införs.

Anledningen till att Regeringen och Folkhälsomyndigheten nu tar bort många restriktioner är den höga vaccinationstäckningen. Det handlar bland annat om bestämmelser om publiktak, de särskilda reglerna för restauranger och rekommendationen om att arbeta hemifrån.

Fortsatt gäller särskilda rekommendationer för personal inom vård och omsorg.

Vaccination och provtagning

De viktigaste rekommendationerna enligt Folkhälsomyndigheten är att vaccinera sig och att stanna hemma vid symtom på covid-19.

Personer som är fem år eller äldre bör testa sig vid symtom.

Skulle läget förvärras finns beredskap att införa restriktioner igen.

Allmänna råd för ej fullvaccinerade

För personer som ännu inte vaccinerat sig mot covid‑19 anger Folkhälsomyndigheten att de bör fortsätta ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Det gäller även för personer som bara har tagit första dosen.

Ej fullt vaccinerade behöver också hålla avstånd till andra människor genom att undvika trängsel och platser där många människor samlas.

Här hos Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer vad som gäller från och med idag

Sidan uppdaterad 2021-09-29