Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bandymatch pågår. Spelarna har blå kläder på sig.

Kultur- och fritidsnämnden vill att det byggs en ny bandyhall på Lugnet. Kommunfullmäktige fattar det slutliga beslutet vid sammanträdet i november.

Nämnden säger ja till att bygga ny bandyhall

Kultur- och fritidsnämnden säger ja till att bygga en ny bandyhall och ishall på Lugnet. Beslutet, som inte var enigt, fattades vid ett extra nämndsammanträde på onsdagskvällen.

– Jag ansåg att nämnden kunde gå på liggande förslag och så blev det, säger nämndordförande Svante Parsjö Tegnér (L).

För att långsiktigt säkerställa att verksamheter på is kan bedrivas på ett bra sätt på Lugnet, ska en ny träningshall för ishockey och konståkning samt en ny bandyhall uppföras. Kommunens olika isföreningar har varit delaktiga i det förberedeande arbetet.

Från ursprungsförslaget har både entrédel och curlinghall strukits och bandyhallen har fått en enklare utformning med bland annat färre åskådarplatser.

Vid nämndens ordinarie sammanträde i förre veckan togs ärendet om hallarna bort från dagordningen, efter att Lugnet i Falun AB (Lufab) kommit in med ny information. Lufab pekade bland annat på problematiken som kan uppstå utan en gjuten bottenplatta med risk för både högre energikostnader och fuktskador.

Vid det extra sammanträdet yrkade Vänstern på avslag till förslaget. Två ledamöter yrkade på återremiss.

Majoritet i nämnden sade ja

Men en majoritet i nämnden valde ändå att säga ja till en utbyggnad av hallarna på Lugnet, allt enligt det bantade förslaget och utan gjuten betongplatta för bandyhallen.

– Jag kan hålla med om att det finns vissa frågetecken, men de kommer att rättas till under den projektering/programarbete som ska göras. Jag har haft samtal med representanter från Lufab som fört fram synpunkter på att nuvarande förslag till byggnation ska bedömas av dem utifrån de riktlinjer för hållbart byggande som Falu kommun är på väg att besluta. Det kan påverka investeringen. Svar på det får vi under projekteringen, säger Svante Parsjö Tegnér.

Investeringen enligt beslutat förslag är beräknad till 133 miljoner kronor. Med anledning av projektet behöver kultur- och fritidsnämnden få en utökad ram på 2,5 miljoner kronor för att täcka hyreskostnaderna.

– Visar projekteringen att investeringen blir dyrare än så, då får vi ta upp frågan på nytt. Men just nu har vi tillräckligt med fakta för att starta upp det här, säger Svante Parsjö Tegnér.

Hyressänkning används för att finansiera projektering

Kultur- och fritidsnämnden beslutade att en aviserad hyressänkning för hyra av Lugnetanläggningen på 2,3 miljoner kronor från 2022 ska användas för att finansiera programarbete, projektering och vissa direktavskrivningar på befintliga anläggningar.

Det slutliga beslutet om att bygga de nya hallarna på Lugnet fattas av kommunfullmäktige. Det ska ske vid sammanträdet den 25 november.

Sidan uppdaterad 2021-10-28