Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

En kvinna håller upp en skivstång.

Så ska gymmet i Slätta utvecklas

Nu ska gymmet i Slätta utvecklas till att bli ett gym för föreningslivet och de unga i Falun. Nystarten sker vid årsskiftet.

– Vi har beslutat oss för att jobba på ett annat sätt med gymmet i Slätta än vad fallet varit tidigare, Vi kommer att göra gymmet bokningsbart för föreningar och unga kommer att kunna träna i gymmet helt gratis, säger fritidschefen Tomas Jons.

I Slätta äger kommunen gymmet. Det framtida användandet av gymmet har debatterats flitigt, men nu har kultur- och fritidsförvaltningen bestämt hur framtiden ska se ut.

Det blir en satsning både mot föreningslivet och de unga i Falun.

– Vi satsar på en mer prioriterad målgrupp, vilket gör att gymmet kommer att bli tillgängligt för fler än vad fallet är i dag, säger Tomas Jons.

Blir bokningsbart för föreningar vid årsskiftet

Från årsskiftet är tanken att gymmet ska bli bokningsbart för alla föreningar i Falun. Gymmet kommer att vara öppet för alla föreningar dagligen mellan klockan 06.00-23.00. Priset är satt till 165 kronor/timmen och det är organiserad träning som gäller. Det kommer inte vara fritt för enskilda individer att använda lokalerna.

– Under hösten kommer vi att gå ut till föreningarna och skaffa oss en bild över hur stort intresset är och vilka tider som känns hetast att hyra in sig på. Vi tror att det finns ett stort intresse, säger Tomas Jons.

Men Falu kommun gör också en satsning mot att få fler unga att tänka på sin hälsa. Ungdomarna kommer att kunna träna helt gratis i gymmet två gånger i veckan.

Ungdomsenheten bakom satsningen

Bakom den satsningen finns Fritid för unga – ungdomsenheten.

– Vi vet att ekonomin i många fall är ett hinder för många yngre att börja träna på ett gym. Andra drar sig för att gå till ett vanligt gym av andra skäl som att man tror sig sakna tillräckliga förkunskaper. Vi sätter en lägre tröskel, lyssnar till ungdomarnas önskemål om olika träningsformer, och hoppas att de ska känna en delaktighet som får dem att komma igång med träningen, säger enhetschefen Erika Logren.

Två gånger i veckan kommer gymmet att vara öppet för de unga. Ena veckan är det tisdagar och torsdagar som gäller, och den andra veckan är det onsdagar och fredagar.

– Vi kommer att bjuda in representanter från olika föreningar som kommer och kör olika pass med våra ungdomar. Dessutom samverkar vi med barn- och fritidsprogrammets inriktning personlig tränare, säger Erika Logren.

Enskilda personer kan inte köpa gymkort

Efter årsskiftet kommer inte en person att kunna köpa ett gymkort i Slätta. Den möjligheten tas bort.

En anledning är att Konkurrensverket utreder kommunal gymverksamhet i Sverige, däribland Falun, då sådan verksamhet kan snedvrida konkurrensen.

Sidan uppdaterad 2021-11-03