Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Ansikstbild på Siamak Lotfiani med naturen i bakgrunden. En sjö syns långt bakom.

Foto privat

Siamak får mångfaldspriset

Falu kommuns mångfaldspris 2021 tilldelas Siamak Lotfiani för hans stora engagemang att skapa mötesplatser mellan svenskar och nyanlända. Han har bidragit till att bryta isolering och utanförskap under pandemin, genom att anordna uppskattade promenader i Faluns natur.

–Jag är jätteglad att jag får priset. Kommunstyrelsens ordförande ringde mig för en stund sedan, säger Siamak Lotfiani när vi når honom på torsdagen.

Siamak är människorättsaktivist, författare, forskare och professor i juridik. Han tvingades fly från Iran när han hotades till livet, och har nu varit i Sverige i tre år.

Ville hjälpa andra

När han gick på SFI, svenska för invandrare märkte han av att det fanns behov av mötesplatser mellan svenskar och nyanlända. Siamak startade därför ett språkcafé som blivit väldigt uppskattat. När pandemin kom drog Siamak också igång en naturgrupp, där folk fick vara med och promenera i naturen runt Falun. Gruppen har nu cirka 1000 medlemmar och många är med på promenaderna varje lördag, umgås och har trevligt.

– Jag märkte att många var ensamma och isolerade under pandemin, och de var så glada att få följa med och flera har hittat nya vänner. Att vara ute i naturen ger också mycket energi, säger Siamak Lotfiani.

Motiveringen till Falu kommuns mångfaldspris 2021:

"Med stort engagemang skapar Siamak Lotfiani hela tiden nya mötesplatser mellan svenskar och nyanlända. Han arbetar uthålligt för ett Falun där alla invånare räknas och där alla ska ha en plats i gemenskapen. Under hela pandemin har han särskilt bidragit till att bryta isolering och utanförskap genom att varje vecka anordna uppskattade promenader i Faluns omgivningar."

Priset delas ut på kommunfullmäktigemötet den 9 december och består av ett diplom och en prissumma på 10 000 kr.

Sidan uppdaterad 2021-11-11