Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Fem män med vadarbyxor står i en å och arbetar

Foto privat

Miljöpriset går till Falu Sportfiskeklubb

Sportfiskeklubben får kommunfullmäktiges miljöpris 2021 för sitt fleråriga arbete med att återskapa naturliga miljöer för fisk och andra vattenlevande djur, i Rogsån.

– Det känns helt sjukt, fantastiskt, jag är alldeles tagen av beskedet. Det ligger väldigt mycket hårt arbete bakom, av många, säger Christer Blomqvist, föreningens ordförande.

Falu Sportfiskeklubb startade redan år 1950 och är en flugfiskeklubb som arrenderar flera fiskevatten, bland annat Rogsån. Under flera år har många i föreningen jobbat med att förbereda och återställa fiskens naturliga revir- och lekplatser i ån, genom att exempelvis flytta tillbaka stora stenar. Så som det kanske såg ut i ån en gång i tiden.

– Man får inte bara gå ut och börja flytta stenar och gräva, utan det behövs miljötillstånd, tillstånd från markägarna med mera och vi har även haft arkeologer på plats, säger Christer Blomqvist och fortsätter:

– Vi försöker återskapa någon typ av naturlig miljö där fisken kan finna sig tillrätta och även andra arter.

Motiveringen till priset:

”Falu Sportfiskeklubb har i flera år arbetat förtjänstfullt med biotopförbättringar i Rogsån i Falu Kommun. Rogsån är påverkad av olika typer av vattenverksamhet och rensning av sten ur ån är vanligt förekommande.

Restaureringsarbetet har gått ut på att återföra rensade stenblock till ån för att återskapa påverkade miljöer för vattenlevande djur. Detta exempelvis för att strömlevande fiskar ska kunna finna ståndplatser i strömpartier som tidigare saknat sådana. Arbetet har också bestått av att restaurera lekområden och uppväxtområden för öring.

Falu sportfiskeklubb har bedrivit sin viktiga verksamhet i drygt fem år och vi hoppas på att de fortsätter sitt betydelsefulla arbete framöver.”

Priset delas ut på kommunfullmäktigemötet den 9 december och består av ett diplom och en prissumma på 10 000 kr.

Sidan uppdaterad 2021-11-15