Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Badande ungdomar vid en brygga i solnedgång

Roxnäs badplats ska bli en tryggare plats att vistas på.

Åtgärder för ökad trygghet vid Roxnäsbadet

Nu ska åtgärder göras för att skapa en ökad trygghet i området kring Roxnäs badplats. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden gick därmed ett medborgarförslag till mötes.

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden är den nämnd som får in allra flest medborgarförslag och Faluförslag från allmänheten.

Vid sammanträdet i måndags hade nämnden fyra medborgarförslag uppe på agendan där slutgiltigt beslut i frågan fattades.

Det ena medborgarförslaget avsåg åtgärder för att skapa ökad trygghet i området kring Roxnäs badplats genom att arbeta förebyggande mot olyckor och brott. Området beskrivs som otryggt kvälls- och nattetid och motordrivna fordon uppges nyttja den grusade parkvägen mellan parkeringen vid Roxnäs udde och Roxnäsvägen.

Tre önskemål - alla ska fixas

De som hade skickat in förslaget hade tre önskemål:

  1. Ordna med belysning på parkeringsplatsen vid Roxnäs udde. Parkeringen ligger i dag i mörker även om el finns framdraget.
  2. Ordna med reflexbommar för att hindra möjligheten att åka bil på gångvägen vid vattnet och en bom för att förhindra otillåten fordonstrafik.
  3. Kommunen bör anlita ett bevakningsföretag för regelbunden bevakning av parkeringsområdet.

– Nämnden valde att bifalla medborgarförslaget i samtliga tre punkter, säger nämndordförande Susanne Martinsson (C), och fortsätter:

– När det gäller belysningen kommer nämnden att gå vidare med framtagande av kostnader och projektering för anläggande under nästa år. Nämnden bedömer att parkvägen bör åtgärdas genom uppsättning av vägmärken som tydliggör vilka som får färdas på sträckan. Nämnden beslutade också att sätta upp en bom för att förhindra otillåten fordonstrafik. Regelbunden bevakning av parkeringsområdet görs redan i dag.

Avslag på tre andra medborgarförslag

Nämnden hade också fått in tre medborgarförslag från yngre medborgare i skolåldern, som alla hade skrivit om trafiken vid Södra centrum. Samtliga avslogs.

Förslagsställarna ansåg att trafikområdena mellan Resecentrum och Tiskenparkeringen är för trånga och att det går för långsamt.

Flera av förslagsställarna lyfte att anledningen att det går sakta är det befintliga övergångsstället, där bilarna behöver stanna för att släppa förbi gångtrafikanter. Därför föreslogs att bygga en bro, alternativt en tunnel, för att bilarna skulle slippa stanna och för att det skulle bli säkrare för de som går och cyklar.

– Broar och tunnlar för gång- och cykeltrafik ska kunna användas av alla. Detta innebär att det måste finnas ramper, inte bara trappor. Ramperna blir väldigt långa. Det skulle både vara en kostsam lösning, samt att det inte finns plats för sådana på aktuell plats i södra centrum. Om åtgärder ska göras behöver ett helhetsgrepp av området tas. Därmed avslogs dessa tre medborgarförslag enhälligt av nämnden, säger Susanne Martinsson.

Sidan uppdaterad 2021-11-17