Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

En svart fotbollsko på grönt konstgräs

Hellre fler konstgräsplaner än en fotbollshall

Kultur- och fritidsnämnden avslår ett Faluförslag om att bygga en fotbollshall. Efter en dialog med fotbollsklubbarna har det framkommit att behovet av fler konstgräsplaner är större än av en fotbollshall.

Faluförslagen duggar tätt just nu.

Nu var ett förslag om att bygga en fotbollshall i Falun uppe för beslut vid kultur- och fritidsnämndens senaste sammanträde, och nämnden valde att avslå förslaget.

En dialog med kommunens fotbollsföreningar visar att behovet är större av fler konstgräsplaner än av en fotbollshall. Under perioden mars – juni är nyttjandet mycket högt på befintliga konstgräsplaner.

Många föreningar vill använda gymmet i Slätta

Kultur- och fritidsnämnden hade åter gymmet i Slätta med på sin ärendelista, och tog ställning till ytterligare synpunkter. Nämnden anser dock att Slättagymmet bäst utvecklas genom att föreningar bjuds in för att använda gymmet.

Redan nu har 11 föreningar anmält sitt intresse av att använda sig av gymmet efter nyår.

– Det är spännande att se hur förvaltningen i dialog med föreningar kan bidra till att utveckla Slättagymmet, och att det kan komma till nytta för hela Faluns föreningsliv. Det är bra för föreningslivet samtidigt som vi får både mer liv och rörelse i Slätta centrum. Vi i nämnden hoppas att även kommunfullmäktige ställer sig positiva till detta, säger nämndordförande Svante Parsjö Tegnér (L).

Nej till fritidsgård i Enviken

Nämnden valde att avslå ett Faluförslag om en fritidsgård i Enviken.

– Motiveringen till det är att vi försöker fånga upp idéer från ungdomar i åldern 13-25 år och detta inte är ett initiativ från unga. Förvaltningens "Fritid för unga" kan ställa upp med fritidsledare för aktiviteter på olika platser och fånga upp idéer hos unga både i Enviken och i övriga Falun, säger Svante Parsjö Tegnér.

Föreningar får dela på 1,4 miljoner kronor

Kultur- och fritidsnämnden tog även ett beslut om att fördela bidrag till övriga ändamål, det vill säga bidrag till föreningsägda lokaler och anläggningar. Hela 1,4 miljoner kronor fördelades enligt följande:

  • Rogs bystugeförening får 380 000 kronor. Pengar som ska användas till takbyte på bystuga och uthus.
  • Vintjärns Intresseförening får 350 000 kronor. Pengarna ska användas till en renovering av bygdegården.

  • Korsnäs IF skidklubb får 175 000 kronor för att bygga en toalett för allmänheten
  • Korsnäs IF fotboll får 150 000 kronor för markinköp så att en fotbollsplan kan byggas ut, och 80 000 kronor till inköp av mål, vattentåg och matchklocka.
  • Sundborns GOIF får 115 000 kronor till inköp av en robotgräsklippare och 62 000 kronor till grönyteputs.
  • Svedens Ponnyklubb får 80 000 kronor till inköp av en fyrhjuling.
  • Bjursås Ridklubb får 32 500 kronor till inköp av speglar i ridhuset.
  • Svärdsjö IF fotboll får 10 000 kronor till handikappanpassning av klubblokal.
Sidan uppdaterad 2021-11-22