Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bilkö med mycket avgaser

Så ser Faluns första koldioxidbudget ut

Nu finns en koldioxidbudget för Falun. Den visar hur mycket koldioxid vi totalt kan släppa ut, vilka sektorer som släpper ut mest i vår kommun och hur snabba utsläppsminskningar vi behöver göra, för att nå klimatmålen.

Falu kommun har tagit fram en koldioxidbudget.

Med en koldioxidbudget för Falun kan vi hålla koll på att vi uppfyller vår del av Parisavtalet. Den visar hur mycket koldioxid vi som bor och företag som verkar i den geografiska kommunen Falun totalt kan släppa ut, om vi ska begränsa den globala temperaturhöjningen till 1,5 grader.

- En koldioxidbudget åskådliggör att vi delar utsläppsutrymmet tillsammans och att vi alla har ett gemensamt ansvar för att minska vår klimatpåverkan, säger hållbarhetsstrateg Cecilia Berg.

Budgeten förbrukad om sex år

Vår koldioxidbudget har räknats ut av forskare utifrån den globala koldioxidbudgeten. Den globala koldioxidbudgeten är mängden koldioxid som återstår för hela världen att släppa ut om vi ska efterleva Parisavtalet.

I Faluns budget finns det totalt 904 tusen ton koldioxid år 2021. Så mycket kan vi alltså maximalt släppa ut om vi ska hålla oss till 1,5 graders uppvärmning av planeten. Som exempel släppte vi ut 173 tusen ton koldioxid år 2021. Det här innebär att med nuvarande nivå på våra utsläpp så har vi förbrukat vår budget redan inom sex år!

Krävs minskning med 16 procent per år

Koldioxidbudgeten visar även hur snabba utsläppsminskningar vi behöver göra om vi börjar följa budgeten nu.

För att inte behöva ta till mycket drastiska utsläppsminskningar, så måste vi minska våra utsläpp med 16 procent årligen med start i januari 2021. Om vi exempelvis avvaktar med arbetet att minska utsläppen i bara två år, så är det redan 20 procent vi måste minska utsläppen med varje år.

Trafiken står för nära hälften

Budgeten för Falu kommun visar att nära hälften av våra utsläpp av koldioxid kommer från trafiken.

Utsläpp som sker i andra länder då våra importerade varor tillverkas kan ännu inte räknas in i koldioxidbudgeten.

Du kan följa Faluns koldioxidbudget direkt på internet – alltid med uppdaterade data och den senaste statistiken över Falu kommuns utsläpp.

Falu kommuns koldioxidbudget direkt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2021-11-30