Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild på en P-skylt

Ett parkeringsgarage, i kommunens regi, kan byggas på Gamla Postenparkeringen.

Parkeringsgarage kan byggas på Gamla Postenparkeringen

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden föreslår kommunfullmäktige att besluta om att gå vidare med arbetet att projektera och bygga ett parkeringsgarage under mark på Gamla Postenparkeringen. 170 parkeringsplatser ska det bli.

Fastigheten heter Posten 10, och i dag finns cirka 200 parkeringsplatser på fastigheten som är centralt belägen mellan Trotzgatan och Åsgatan. I tidigare beslut som tagits har Falu kommun en ambition att bygga fler bostäder i centrala Falun och då har denna plats pekats ut som lämplig.

Hösten 2014 lämnade Riksbyggen in en ansökan om att få en markanvisning för fastigheten och få bygga bostäder på platsen, och en dialog har pågått sedan dess.

I diskussionerna har en lösning för allmänhetens parkeringsplatser varit viktig. Falu kommun har gjort kalkyler på uppförande av en garageanläggning, vilket har resulterat i att det blir bäst om kommunen själv bygger och sedan äger anläggningen.

Riksbyggen kommer inte ha sina parkeringar för de boende i kommunens garageanläggning, utan dessa är tänkta för allmänheten.

Behov av att behålla parkeringar

– Det finns ett stort behov av att bibehålla parkeringar för allmänheten i det centrala läge som Gamla Postenparkeringen är. Detta för både för närboende, arbetspendling, besökare i stadskärnan och besökare till Kristinehallen som snart kommer byggas om, säger Susanne Martinsson (C), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Den nya detaljplanen som ska tas fram syftar till att möjliggöra en tredimensionell fastighetsbildning så att det ovan mark kan bildas en fastighet för bostäder som separeras från kommunens garage under mark.

Det är en stor investering att bygga ett parkeringsgarage. En kalkyl har tagits fram som visar att det för kommunen är lönsamt att bygga och förvalta en garageanläggning om avskrivningstiden är 50 år och om beläggningen är cirka 20 procent eller mer under anläggningens öppettider.

Ska vara öppet dygnet runt

Som underlag för kalkylen har det räknats på att garaget är öppet dygnet runt under årets alla dagar. Om anläggningen har 16 procents beläggning, så går kalkylen break-even. Tidigare beläggning innan pandemin låg på cirka 60 procent i genomsnitt på nuvarande parkering.

– Kommunen har ett lägre avkastningskrav och mycket längre avskrivningstid på en sådan här anläggning jämfört med en privat aktör och därmed är det enklare för kommunen att nå lönsamhet. Att bygga bostäder och ett parkeringsgarage för allmänheten vore positivt för Falun, säger Susanne Martinsson.

Beslutet om att miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen ska få uppdrag att projektera, bygga och förvalta den allmänna parkeringsanläggningen behöver godkännas i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, innan projekteringen påbörjas parallellt med detaljplanearbetet.

Byggnation av garaget kan påbörjas först efter att detaljplanen har vunnit laga kraft.

I miljö- och samhällsbyggnadsnämnden ville alla ledamöter, förutom Miljöpartiets, godkänna projektering och byggnation av parkeringsgaraget vid fastigheten Posten 10.

Sidan uppdaterad 2021-12-15