Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

spruta i armen på person

Inget vaccinationskrav för personal i nuläget

Kommunstyrelsen beslutade under måndagen att yrka bifall till tjänstemannaförslaget att inte införa något krav på vaccination mot covid-19 för personal.

Falu kommun vill i stället se bredare och mer långsiktigt på frågan med att förhindra spridning av sjukdomar i samtliga verksamheter.

Förslag: Inget vaccinationskrav för personal

Bedömningen i förslaget är gjord utefter den sammantagna situationen som råder just nu. Förändras läget så kan även Falu kommuns inställning till krav på vaccination för covid-19 förändras.

Förslaget prioriterar även insatser för att förhindra smittspridning, exempelvis en utökad hygienutbildning för personal inom olika verksamheter.

Beslut efter nulägesanalys

Samtliga partier, förutom moderaterna, är eniga i grundfrågan om att i nuläget inte införa något vaccinationskrav för personalen i Falu kommun.

– Vi är inne i en fas i pandemin nu där få blir svårt sjuka, samtidigt är många frånvarande och vi har stor personalbrist i våra verksamheter. Vi måste använda våra resurser på det mest genomtänkta sättet. De negativa effekterna av att införa ett vaccinationskrav just nu är större, säger Joakim Storck (C ) kommunalråd.

Vaccination viktigt

Socialdemokraterna är eniga i grundfrågan och röstade även de för förslaget. De vill även fortsätta att utöka arbetet med att få Falu kommuns personal att vaccinera sig.

– Vi tror att morötter är mer verkningsföra än att införa ett krav men det är viktigt att vaccinera sig. Även om pandemin framöver inte klassas som en samhällsfarlig och allmänfarlig sjukdom så är det fortfarande en allvarlig sjukdom. I synnerhet för våra äldre. Vi vill därför trycka på att fortsätta få personalen att vilja vaccinera sig. Därför lade vi idag förslag på åtgärder som underlättar det. Kommunstyrelsen valde att avslå de förslagen, säger Jonas Lennerthson, (S) oppositionsråd.

Krav i nuläget utvärdera sedan

Moderaterna röstade emot förslaget och vill istället se ett vaccinationskrav just nu.

– Vi tycker att man i nuläget bör ha ett vaccinationskrav som vi sedan kan utvärdera om det ska vara kvar. För oss är det mycket viktigt att både boende och vår personal i våra verksamheter kan skyddas på ett så bra sätt som möjligt. Det är också viktigt att klargöra att eftersom vi rekryterar samma personal som både Region Dalarna och Borlänge kommun ökar sannolikheten att fler ovaccinerade söker sig till Falu kommun., säger Anders Lindh, (M) kommunalråd.

Sidan uppdaterad 2022-02-07