Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Stora Torget med snö på sig och det vita Rådhuset är upplyst på kvällen.

Vill att Stora torget byggnadsminnesförklaras

Kultur- och fritidsnämnden vill att kommunfullmäktige ska ta ett beslut om att be länsstyrelsen att utreda en byggnadsminnesförklaring av Stora torget.

Ärendet om att byggnadsminnesförklara Stora torget diskuterades i nämnden redan under 2019, men då togs inga beslut.

Nu kom ett beslut i frågan.

– Stora torget är märkvärdigt, intressant och en del av världsarvet, säger Sverre Wide (S), andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Argumentet för en byggnadsminnesförklaring är att det ger ett stärkt skydd av Stora torget som kulturarv.

– Argumentet emot är att kommunen redan som ägare har rådighet över Stora torget och något ytterligare skydd inte behövs, säger nämndordförande Svante Parsjö Tegnér (L).

Beslutet om att lämna ärendet vidare till kommunfullmäktige togs via votering där de som ville se en byggnadsminnesförklaring utredd av länsstyrelsen fick majoritet med 9-2.

Endast Moderaterna röstade emot och reserverade sig mot beslutet.

Arbetet med Kulturarvet Dikarbacken går vidare

Vid sitt senaste sammanträde fick även nämnden information om Kulturreservatet Dikarbacken.

Länsstyrelsen har avslagit en överklagan gällande bygglov för byggnad och parkering och anser att kraven i plan- och bygglag fylls och att bygglov ska lämnas.

Länsstyrelsens beslut har överklagats till mark- och miljödomstolen där den juridiska processen brukar ta 2-4 månader.

Arbetet med själva kulturreservatet går vidare med att göra stigar tillgängliga för funktionshindrade och ett skyltprogram är påbörjat.

Naturskolan önskar sig även ett eldhus där man kan ta emot skolklasser.

Mer pengar till Kreativ verkstad

Kultur- och fritidsnämnden har bett om och fått mer ekonomiska resurser till kreativ verkstad av kommunfullmäktige för 2023, vilket innebär en personalförstärkning med två personer på heltid.

– Vi brukar i protokollet skriva att vi "tar informationen till protokollet" men när det gäller det här ärendet har man lust att skriva att vi tar "den glädjande informationen" till protokollet", säger Svante Parsjö Tegnér.

Sedan september finns en öppen verksamhet – Kreativ verkstad - på Kulturhuset under torsdagskvällar. Inträdet är fritt och riktar sig till alla människor 0- 100 år.

Olika aktiviteter bedrivs både via förvaltningens egen personal, men även av enskilda personer och ideella föreningar.

Tanken är att arbeta i tre steg. Det första steget är att människor kan "snubbla in på någon aktivitet i den kreativa verkstaden och får en introduktion. Det andra steget är att börja lära sig hur man gör. Steg tre innebär fortsatt verksamhet i form av kurser eller via samarbete med studieförbund.

Några exempel på aktiviteter är digital produktion (musik), robotprogrammering, keramik och slöjd. Spontana aktiviteter som att någon sätter sig i ett hörn och spelar gitarr eller en grupp personer tar med sig spinnrockar och kardor bidrar till kreativ trivsel.

Minskade intäkter på grund av pandemin

Nämnden godkände årsredovisningen för 2021.

Pandemin har påverkat verksamheten som fått följa de restriktioner och riktlinjer som funnits.

– Minskade besök till bad, färre evenemang och få besök i sporthallar ha lett till att intäkterna minskar med 6,6 miljoner kronor mot budget. Samtidigt har verksamheten utvecklat digitala lösningar där det varit möjligt som till exempel musikundervisning på distans, säger Svante Parsjö Tegnér.

Nämnden ska ta beslut om badhuspriser

Nämnden fick även information om det nya badhuset.

– När det gäller badhuset konstaterade nämnden att beslut om kommande priser och rabatter på badhuset initialt ska tas i nämnden. Därefter kan förvaltningen arbeta vidare med olika erbjudanden som till exempel "röd avgång", det vill säga billigare priser vardagar dagtid för att locka fler besökare, säger Svante Parsjö Tegnér.

Sidan uppdaterad 2022-02-21