Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Illustration över hur nya Sundbornsskolan ska se ut

Kommunstyrelsen har nu beviljat ett igångsättningstillstånd för byggnationen av den nya skolan i Sundborn.

Beslut i kommunstyrelsen 22 februari

Kommunstyrelsen har beslutat att bevilja ett igångsättningstillstånd för det nya skolområdet i Sundborn. En ny skolbyggnad ska byggas, men även en ny idrottshall.

På tisdagen höll kommunstyrelsen sitt andra ordinarie sammanträde för året med en ärendelista som innehöll 21 olika ärenden.

Ett ärende gällde den nya skolan i Sundborn och en enig kommunstyrelse beslutade att bevilja ett igångsättningstillstånd för det nya skolområdet.

– Mycket glädjande. Det nya skolområdet kommer att betyda mycket för Sundborn och bygden däromkring, säger Joakim Storck (C), kommunstyrelsens ordförande.

Det nya skolområdet i Sundborn innebär att en ny skolbyggnad, innefattande både en förskola och en grundskola, ersätter nuvarande förskolorna Träflaskan och Sandsberg samt den nuvarande grundskolan.

Investeringskostnaden för den nya skolbyggnaden, inklusive idrottshall och utemiljö, beräknas uppgå till 195 miljoner kronor. Det nya skolområdet innebär en hyresökning med 6,1 miljoner kronor per år för barn- och utbildningsnämnden.

Uppföljning av Faluförslaget

I samband med att kommunfullmäktige tog beslut om att införa e-petition (Faluförslaget) den 11 juni 2020 togs även beslut om en årlig uppföljning.

Uppföljningen ska bland annat visa på antal inkomna förslag, antal förslag som gått till politisk process samt hur representativiteten ser ut bland förslagsställarna baserat på kön, ålder och bostadsområde.

Uppföljningen av införandet ska redovisas till kommunstyrelsen, och vid tisdagens sammanträde fick ledamöterna en redovisning.

Antalet inkomna förslag från och med 1 mars 2021 till och med 31 december 2021 är 127 till antalet. 50 av dessa förslag avvisades då de inte uppfyllde kraven för publicering.

76 förslag publicerades. Av dessa 76 förslag var det 32 som fick 40 röster eller mer och gick vidare till politisk process. 36 av klarade inte röstkravet på 40 röster och arkiverades. 8 av de 76 förslaget samlade fortfarande röster vid sammanställningen.

Fem förslag har färdigbehandlats och beslutats. Samtliga fem har avslagits.

Vid införandet inkom en stor mängd förslag, därefter har antalet förslag minskat och ligger på jämn nivå. I genomsnitt under 2021 har det inkommit cirka treförslag/vecka.

– Uppföljningen visar att Faluförslaget har fått ett bra mottagande under första året. Den ger också inspel till förbättring, exempelvis hur vi kan få fler unga att komma med förslag, säger Joakim Storck.

Nya "VM-pengar" delades ut

Falu kommun fortsätter också att dela ut pengar ur Stiftelsen för fritidens främjande, där 15 miljoner kronor av VM-vinsten lades. Den här gången var det två föreningar som fick igenom sina ansökningar.

Envikens jaktskytteklubb får 300 000 kronor, som bland annat ska användas till anläggandet av en ny bunker för lerduveskytte.

Carl och Karin Larssons släktförening får 161 000 kronor. Pengarna ska i huvudsak användas för sommaraktiviteter.

– Det är glädjande att se hur många fina initiativ för en aktiv fritid för unga på landsbygden som blir möjliga tack vare stiftelsen, säger Joakim Storck (C)

Sidan uppdaterad 2022-02-24