Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Händer som lägger pussel

Pusslet är lagt. Det blir en samlokaliserad särskola i Hälsinggården.

Beslutat av kommunfullmäktige 10 mars

Det blir en samlokalisering av särskolan i Falun. Det var ett av besluten som kommunfullmäktige fattade vid sitt marssammanträde.

Särskoleverksamheten i Falu kommun är i dag utlokaliserad på tre olika enheter: Slättaskolan, Tegelbruksskolan och Hälsinggårdsskolan.

Nu har kommunfullmäktige gett sitt godkännande till projektering och byggnation av en samlokaliserad särskola i Hälsinggården. Investeringskostnaden beräknas till 128 miljoner kronor.

En samlokaliserad särskola innebär ett samlat skolområde innefattande särskola, grundskola och gymnasieskola.

– Det här är ett väl genomarbetat förslag och vi får en särskola med toppklass, där barnen kan utvecklas med en professionell personalorganisation, säger Björn Ljungqvist (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Ja till markanvisningsavtal med Riksbyggen

Kommunfullmäktige har nu också godkänt ett markanvisningsavtal, som ger Riksbyggen rätten att bygga cirka 70 nya lägenheter, där Gamla Postenparkeringen ligger i dag. Fastighetsbeteckningen är Posten 10.

Riksbyggen planerar att bland annat bygga ett Bonum seniorboende, som är bolagets koncept för seniorbostäder i bostadsrätt. Av de cirka 70 nya bostäderna planeras 40-50 lägenheter bli Bonumlägenheter.

– Efterfrågan på nya bostäder är stor i Falun, så det här blir ett välkommet tillskott. Dessutom är det väldigt roligt att det byggs bostäder i ett så centralt läge. Det kommer att bidra till ett levande centrum, säger kommunalrådet Joakim Storck (C).

Begreppet kund blir kvar

I en motion från Patrik Liljeglöd och Vänsterpartiet föreslås att återskapa medborgarrelationen genom att Falu kommun aldrig använder begreppet kund i sin relation till medborgarna.

När motionen behandlades i kommunfullmäktige blev det en lång debatt, där mycket kom att handla om ideologi.

Till slut kom ärendet att avgöras genom votering.

Motionen röstades ner av kommunfullmäktige. Vänsterpartiet tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet ställde sig bakom motionen.

Sidan uppdaterad 2022-03-11