Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Rådhuset badar i gult och blått sken.

I solidaritet med den ukrainska befolkningen har Falu kommun sedan en tid tillbaka valt att tända upp Rådhuset i gult och blått.

Gemensamt uttalande om situationen i Ukraina

Gruppledarna för samtliga partier, som finns representerade i Faluns kommunfullmäktige, har gjort ett gemensamt uttalande om situationen i Ukraina.

Uttalande av gruppledarna för samtliga partier som är representerade i Falu kommunfullmäktige 11 mars 2022:

Det pågår en humanitär katastrof i Ukraina. En katastrof som Ryssland och Putin ensamt bär ansvaret för. Miljontals människor har redan flytt, ytterligare miljoner väntas fly landet. Hundratusentals människor saknar vatten, mat och läkemedel. Bombningar har drabbat bostäder, sjukhus och BB-avdelningar. Infrastruktur har förstörts eller tagits över av invasionsstyrkorna.

Utifrån den fruktansvärda situationen har EU aktiverat sitt så kallade massflyktsdirektiv. Det innebär att alla ukrainare som lyckas lämna landet får uppehålls- och arbetstillstånd inom EU utan någon individuell prövning.

Det är omöjligt att säga hur många flyktingarna kommer att bli, men bedömningar har gjorts om cirka 4 miljoner. Inledningsvis hamnar de i områden nära den ukrainska gränsen men de kommer så fort som möjligt att förflyttas, eller förflytta sig själva, till andra platser inom EU. Även Sverige kommer med stor sannolikhet att få en del av denna flyktingström varav en del kan förväntas anlända till Dalarna och Falun.

Det betyder att Falu kommun liksom andra kommuner måste ta sitt ansvar för att kunna ta emot flyktingarna på bästa sätt. Vi är beredda och villiga att ta vår del av ansvaret och påbörjar omgående planeringen för att ordna bland annat boenden, skolor och försörjning för de drabbade.

Staten har nu begärt en inrapportering av tillgängliga boendeplatser, och evakueringsboenden iordningsställs i Falu kommun just nu. Vi höjer beredskapen och gör oss redo att ta emot de flyktingar som kommer hit.

Vi uppmanar alla kommuner att göra detsamma och vi vill också uppmana allmänheten att bidra på de sätt man kan. Det gäller både akuta insatser för att bistå de drabbade nära gränsen och för att på olika sätt hjälpa de hårt drabbade ukrainare som lyckas ta sig hit till oss.

Falun den 11 mars 2022, för partierna i Falu kommunfullmäktige:

  • Jonas Lennerthson, gruppledare Socialdemokraterna
  • Anders Lindh, gruppledare Moderaterna
  • Joakim Storck, gruppledare Centerpartiet
  • Patrik Liljeglöd, gruppledare Vänsterpartiet
  • Micke Pettersson, gruppledare Sverigedemokraterna
  • Veronica Zetterberg, gruppledare Kristdemokraterna
  • Svante Parsjö Tegnér, gruppledare Liberalerna
  • Sven-Olov Ytterholm, gruppledare Falupartiet
Sidan uppdaterad 2022-03-14