Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild på Näs med dörrar och fönster

Den gamla skolan och fritidsgården Näs, i Hosjö, är kommunens första evakueringsboende som står klart för att ta emot flyktingar från Ukraina.

Första evakueringsboendet står nu klart

Den tidigare skolan och fritidsgården Näs i Hosjö är nu av kommunen färdigställd som det första evakueringsboendet för flyktingar från Ukraina.

– Det har inte kommit några flyktingar från Ukraina under helgen, men vi är beredda på att det kan ske när som helst, säger Maria Jonsson, chef för arbetslivs- och socialförvaltningen.

Med kort varsel har Falu kommun ställt i ordning sitt första evakueringsboende, efter att Migrationsverket i slutet på förra veckan givit kommunerna i uppdrag att börja ta fram boenden akut.

I den gamla skolan i Hosjö, som stått tom det senaste året, finns nu 30 sängplatser klara.

200 evakueringsplatser totalt

– Många lade ner ett stort engagemang på att under kort tid få klart med det här boendet. Från Falu kommuns sida har vi anmält till Migrationsverket att vi ska kunna erbjuda 200 evakueringsplatser. Sängar är också beställda för att klara detta, säger Maria Jonsson.

Just nu pågår också ett intensivt arbete med att inventera och besiktiga tänkbara lokaler som kan göras om till boenden. Främst är det tomma skolor och fritidsgårdar som det tittas på.

– Vi försöker göra det så bra som möjligt för de människor från Ukraina som kommer för att landa hos oss i Falun under en tid, säger Maria Jonsson.

Sidan uppdaterad 2022-03-14