Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild inifrån ishall visar takstolarna i trä och taket i plåt

Lugnets ishall

Ny lokal- och anläggningsplan godkändes

Ett av besluten som kultur- och fritidsnämnden tog vid sitt senaste sammanträde var att godkänna det förslag till lokal- och anläggningsplan som förvaltningen tagit fram. Planen ska gälla i 10-15 år framåt men revideras vart tredje år.

UPPDATERAD. Syftet med planen är att ge bra planeringsförutsättningar för kommande beslut om prioriteringar, satsningar och avvecklingar av lokaler och anläggningar, som stödjer Falu kommuns övergripande mål och syften samt Agenda 2030.

Planen syftar också till att ge bra förutsättningar för kultur- och fritidsförvaltningen att samverka med andra kommuner, förvaltningar, föreningsliv, studieförbund och näringsliv. En tydlig plan skapar goda förutsättningar för ett bättre samarbete.

– Den tidigare planen från 2018 gällde enbart idrotten, men nu får vi en plan som täcker hela nämndens område, inte minst kulturen, och det är viktigt. Planen ska ge underlag för kommande beslut i samband med budget- och verksamhetsplaner, säger nämndordförande Svante Parsjö Tegnér (L).

Lättare att besöka ett bibliotek

Vid sammanträdet fick nämnden också information "Meröppna bibliotek".

Faluborna kan nu besöka biblioteken i Svärdsjö, Vika och Bjursås utanför de vanliga öppettiderna med hjälp av "gröna kortet" som används som elektroniskt inpasseringssystem klockan 06.00 – 21.00 sju dagar i veckan. Förutsättningen är att man fyllt 18 år och skrivit avtal med Falu kommun.

– Nu är det alltså lättare att låna och lämna böcker, använda datorer kopiera eller sätta sig och läsa tidningar och tidskrifter på dessa bibliotek. Biblioteken kan fungera som ett andra vardagsrum för de som vill, säger Svante Parsjö Tegnér.

För att utveckla verksamheten är det viktigt att ha fortsatt god kontakt med lokalsamhället. Till exempel kan samarbete ske och utvecklas med lokala föreningar. Initialt har överraskande många tagit med sig kaffe och läser dagstidningar i bibliotekslokalerna.

Bygglov påverkar kulturmiljön

Kommunantikvarie Elsa Röing informerade nämnden om bygglov som påverkat kulturmiljön i världsarvet negativt. Under 2021 var det 19 av 96 ärenden inom världsarvet som hade en negativ påverkan.

– Kommunen har yttrat sig i totalt 182 bygglovsärenden som berör kulturmiljö. Det kan gälla till exempel en utformning av en byggnad som inte är helt anpassad till platsens kulturvärden eller hur solceller påverkar kulturmiljön. Falu kommun tar just nu fram en policy om solceller i värdefulla kulturmiljöer, säger Svante Parsjö Tegnér.

Det gäller att väga in olika aspekter mot varandra. Fastighetsägare vill exempelvis kunna ha modern teknik som solceller på sina tak, men samtidigt så kan det ha en klart negativ effekt på upplevelsen av äldre bebyggelse och världsarvsmiljöer.

Ett problem som lyftes var att på landsbygden saknas ofta detaljplaner. Det innebär att det skydd som finns för kulturvärden i detaljplaner ofta saknas på landsbygden.

Nytt kulturmiljöprogram för landsbygden är på gång

Ett nytt Kulturmiljöprogram är på väg att tas fram för landsbygden i Falu kommun. Programmet är inte juridiskt bindande men fungerar som kunskapsunderlag för tjänstepersoner, fastighetsägare och intresserad allmänhet. Programmet tas fram etappvis.

Programmet ersätter befintligt kulturmiljöprogram "Falubygden berättar" från 1998 och målet är bland annat att precisera olika områdens värden och peka ut vad som har särskilt stort värde för kulturmiljön. Det slutgiltiga förslaget ska antas av kommunfullmäktige.

Diskussion om invigning/jubileumsfirande

Vid sammanträdet hade även nämnden en vägledningsdiskussion kring det tänkta evenemanget för invigning av nya badhuset och jubileumsfirande av Lugnet som fyller 50 år i år.

– Nämnden var positiva till att ordna en invigning/jubileumsfirande. En summa som vi har diskuterat i presidiet efter nämnd är att kostnaden kan ligga någonstans runt 300 000 kronor men inget är hugget i sten där. Men ändå en målbild för förvaltningen att arbeta mot, säger Svante Parsjö Tegnér.

Nämnden vill att evenemanget, som är tänkt att arrangeras den 17 december, ska ske utomhus. Detta för att inte hindra ordinarie verksamhet inne i idrottshallarna.

– Det ska vara fokus på familjefest där egen verksamhet som kulturskolan kan bidra, samverkan med föreningslivet ske och lokala artister uppträda. Det kan också ske en del aktiviteter förstås på själva badhuset. I samband med invigning av badhuset kan inträde under en period vara lägre, slutar Svante Parsjö Tegnér.

Sidan uppdaterad 2022-03-22