Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

En ordförandeklubba i trä ligger på ett bord omgiven av mikrofoner.

Beslutat av kommunstyrelsen 26 april

Falu kommun ska skapa en krigsorganisation samt inleda arbetet med civil krigsplacering av personalen. Det var ett av besluten som kommunstyrelsen fattade vid sitt senaste sammanträde.

Ett steg i att säkerställa att den kommunala verksamheten fungerar under höjd beredskap är att skapa en krigsorganisation och bemanna denna.

Nu ska arbetet inom kommunkoncernen intensifieras. Kommunens risk- och säkerhetskontor blir sammanhållande i arbetet.

Kommunstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde att arbetet med att skapa en krigsorganisation ska slutföras samt att arbetet med civil krigsplacering av personal ska inledas.

Det svenska totalförsvaret består av två delar: Det militära försvaret och det civila försvaret. Falu kommun är en del av det civila försvaret, och har bland annat som uppgift att värna civilbefolkningen, säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna, upprätthålla en nödvändig försörjning och bidra till att stärka försvarsviljan.

– Falu kommun har under det gångna året arbetat mycket för att minska sårbarheten och öka uthålligheten vid kris. Nu tar vi ett steg till och sätter ännu högre prioritet på det arbetet, säger Joakim Storck (C), kommunstyrelsens ordförande.

Pengar till lagerhållning

Kommunstyrelsen beslutade också att avsätta 720 000 kronor till beredskapshöjande lagerhållning inom Falu kommun.

Enligt lagen om kommuners och regioners åtgärder inför och vid extra ordinära händelser och höjd beredskap, ska kommunen vidta de förberedelser som behövs för att fortsätta sin bedrivna verksamhet.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, rekommenderar kommuner att ta höjd för att klara sin kritiska verksamhet under tre månader vid extraordinära händelser och höjd beredskap.

Exempelvis omfattande störningar i transporter, elavbrott samt IT-haveri kan räknas som extraordinära händelser. Medlen som avsätts syftar till att öka kommunens förmåga vid störningar.

– Att upprätthålla samhällsviktiga verksamheter är kommunens största ansvar i händelse av kris eller krig. Det här beslutet handlar om en av många nödvändiga åtgärder för att höja uthålligheten, säger Joakim Storck.

Inventering av kommunens brandposter

Nu ska alla brandposter inom Falu kommun inventeras och i vissa fall även renoveras.

Kommunstyrelsen beslutade att avsätta 440 000 kronor till Räddningstjänsten Dala Mitt för att under 2022 inventera brandposterna inom Falu kommun, och avsätter även ytterligare pengar till renovering/ombyggnation av brandpost/spolpost.

Räddningstjänsten Dala Mitt kommer att starta arbetet under april 2022 och funktionsprova befintliga brandposter i Falu kommun, i avsikt att fastställa vilka av de befintliga brandposterna som behövs för säker brandvattenförsörjning samt att säkerställa brandposternas funktion.

Funktionsproven beräknas vara genomförda innan december 2022.

Samlokaliserad särskola

Kommunstyrelsen beslutade att bevilja igångsättningstillstånd för projektering och byggnation av en samlokaliserad särskola. Investeringen hanteras inom sektor service investeringsram för 2022 – 2025.

Särskoleverksamheten i Falu kommun är idag utlokaliserad på tre olika enheter. I augusti 2020 fattade barn- och utbildningsnämnden beslut om att särskoleverksamheten i Falu kommun ska samlokaliseras till Hälsinggårdsskolans lokalkomplex.

En samlokaliserad särskola i Hälsinggården innebär ett samlat skolområde innefattande särskola, grundskola och gymnasieskola.

Investeringskostnaden för den samlokaliserade särskolan beräknas uppgå till 128 miljoner kronor. Investeringen kommer att innebära en hyresökning med 4,5 miljoner kronor per år för barn- och utbildningsnämnden.

Sidan uppdaterad 2022-04-28