Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Någon som går och bär på två flyttkartonger

Kommunen söker efter fler bostäder

Falu kommun behöver nu få samhällets hjälp med att hitta genomslussboenden för flyktingar från Ukraina. Det kan handla om vandrarhem, pensionat eller tomma lägenheter.

– Tillsammans ska vi klara av den utmaning vi står inför. I nuläget ser det ut som att vi kommer att få ta emot 250 individer från Ukraina i ett första steg, mestadels handlar det om mammor med barn. Vi behöver snabbt hitta 80 rum eller lägenheter, säger Maria Jonsson, förvaltningschef på arbetslivs- och socialförvaltningen.

Falu kommun har arbetat ett tag med att hitta genomslussboenden. Det handlar främst om att hitta ett eget boende, helst med eget kök och toalett, för de flyktingar som kommer till Falun. Hyrestiden räknas till 6-12 månader, för att sedan försöka få till andra boendelösningar.

– Vi har kartlagt alla kommunens egna lokaler, men når inte upp till behovet som finns. Det handlar inte längre om evakueringsboenden med typen sovsalar, utan nu ska vi hitta boendeformer där familjer ska kunna ha en egen dörr att stänga omkring sig. Vi vänder oss brett för att hitta dessa boenden. Det kan finnas pensionat och vandrarhem som inte är verksamma eller de som vill hyra ut hela vandrarhemmet. Privata hyresvärdar med tomma boendekorridorer eller liknande är också aktuella, säger Maria Jonsson.

Inte aktuellt just nu

Däremot är det inte aktuellt i nuläget med att be Faluborna öppna upp sina hem. Boende i typ Attefallshus, gillestugor eller privata rum är inte det som efterfrågas just nu.

– Nej, det stämmer. Däremot kan vi längre fram behöva Falubornas hjälp med att möblera upp lägenheter. Vi kommer att återkomma längre fram om det, säger Maria Jonsson.

Falu kommun kommer att stå för alla hyreskontrakt.

Är det så att du har ett pensionat, vandrarhem eller lägenheter att hyra ut till kommunen. Då gör du en intresseanmälan på den e-tjänst som kommunen tagit fram för ändamålet.

E-tjänsten hittar du här Öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2022-05-23