Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Arkitektskiss som visar planerad entré på Kristinehallen med glaspartier

Upphandlingen av Kristinehallen avbryts

Falu kommun har beslutat att avbryta upphandlingen gällande tillbyggnaden och ombyggnationen av Kristinehallen. Anbudet som kommit in ligger alldeles för högt sett till den beslutade budgeten för projektet.

En start för den tilltänkta tillbyggnaden och ombyggnationen av Kristinehallen var beräknad att ske under hösten. Bygglovet för projektet har vunnit laga kraft och under maj har en upphandling av entreprenör skett.

Nu visar det sig att det enda inkomna anbudet ligger betydligt högre än vad den beslutade budgeten för projektet ligger på. Den ökade kostnaden skulle i sin tur även påverka den hyresnivå som finns förhandlad mellan Region Dalarna och Falu kommun. En omförhandling skulle behöva göras.

I projektet Kristinehallen är Falu kommun den som står för byggnationen och Region Dalarna den som kommer att hyra hallen för sin musikaliska verksamhet med Dalasinfoniettan.

– Omständigheterna kring de ökade kostnaderna, sett till anbudet, gör att ett beslut fattats om att avbryta upphandlingen just nu. Parterna är också överens om att det inte går att krympa projektet genom att sänka ambitionsnivån. Nya Kristinehallen ska bli en förstklassig konserthall, säger Joakim Storck (C), kommunalråd Falu kommun.

– Det är viktigt att poängtera att projektet i högsta grad lever vidare. Bara för att en upphandling avbryts stannar arbetet med att forma den nya konserthallen inte av. Dalfolket behöver ett konserthus av hög kvalitet, säger Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande i Region Dalarna.

Den närmaste tiden kommer en arbetsgrupp att analysera läget närmare. Dit hör det ökade kostnadsläget och vilken upphandlingsform som kan bli fördelaktigast att använda sig av i nästa steg.

Sidan uppdaterad 2022-06-01