Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Två barn ritar på en bingobricka med bilder med hjälp av sin stödlärare

Första skoldagen i Falun för barn från Ukraina

Idag, onsdagen den 24 augusti är det Ukrainas självständighetsdag, den 31 i ordningen och i år en särskilt viktig sådan. För ett par dagar sedan började flera ukrainska flyktingbarn skolan i Falu kommun. Vi var med och träffade några av dem när de välkomnades på första skoldagen.

Syskonen Bogdan Mitrakov och Karolina Mitrakova kommer från Charkiv i nord östra Ukraina. Det är den andra största staden i landet och har 1,6 miljoner invånare. Staden är hårt utsatt i kriget och för Bogdan och Karolinas del innebär det förstås en hel del funderingar.

– Jag saknar mina vänner och släktingar, säger Karolina.

– Ja, jag saknar också mina vänner och någon att spela dataspel med, min syster vill inte spela, säger Bogdan medan Karolina ler och lyfter blicken i taket och suckar samtidigt som hon ler.

Humorn och den retsamma och samtidigt kärleksfulla syskonkärleken lyser igenom bland det allvarsamma. Men något dataspelande med syrran ser det inte ut att bli. I alla fall inte under dagen idag.

Jag saknar mina vänner och släktingar

/Karolina Mitrakova, Ukrainsk elev under första skoldagen i Falun

Elever i bänkar skriver ner en beskrivning av sig själva

I ämnet svenska var en övning att skriva ner saker om sig själva, allt från namn till vad man vill bli när man är stor.

Ukrainas självständighetsdag uppmärksammas

Hos flera myndigheter och kommuner uppmärksammas idag Ukrainas självständighetsdag. I Falun pryder Ukrainas flagga Rådhuset och byggnaden kommer att lysas upp under kvällen i Ukrainas färger gult och blått.

Den 14 augusti kom Bogdan och Karolina till Falun och började tidigare denna vecka i skolan på Centrum för flerspråkighet. Undervisningen sker på svenska med studiehandledare som talar ukrainska. Först får alla elever en introduktion till hur svensk skola fungerar och en kartläggning av ämneskunskaper. Senare slussas eleverna ut i vanliga skolklasser på olika skolor.

– Det är ett fantastiskt jobb, väldigt lärorikt. Jag utvecklas själv som person och lär mig hela tiden nya saker, säger förstelärare Helen Ljungdahl på centrum för flerspråkighet.

Eleverna Bogdan Mitrakov och Karolina Mitrakova

Eleverna Bogdan Mitrakov och Karolina Mitrakova kommer från Charkiv, Ukrainas andra största stad.

Drömmar om framtiden

På katedern står tre solrosor i en vas, solros som ju är Ukrainas nationalblomma. Den har blivit symbolen för solidaritet med det ukrainska folket och motståndet mot den ryska invasionen. På bildlektionen är den första uppgiften just att måla en solros. Några av de andra inledande skoluppgifterna i Svenska innebär att berätta om sig själv, vad man heter, när man fyller år, vilket djur man tycker bäst om och vad man vill bli när man är stor.

– Jag vill bli ingenjör och jobba med telefoner och teknik, säger Bogdan.

– Jag vill antingen jobba med skönhet, nageldesign, eller så vill jag bli fotograf, eller kläddesigner, säger Karolina.

En annan elev vill bli polis, en vill bli doktor och en tredje vill bli fotbollsspelare.

Gillar Falun

Eleverna har nära till skratt och lekarna på rasten är precis som de brukar vara. Skratt, bus och ett och annat skrapsår efter en ramling på asfalten. De tycker om att vara i Falun.

– Jag gillar centrum, att gå och shoppa och titta, säger Karolina.

– Jag gillar fotbollsplanen, fast den ligger lite längre bort här i Falun än där jaq bodde innan i Köping, säger Bogdan och ler.

– Ja, här är det ju hela två hus emellan, förklarar Karolina skämtet som hennes bror just levererade.

Falu kommun stödjer Ukraina

Falu kommun har tillsammans med de andra kommunerna i Sverige fått frågan från Ukrainas ambassad att visa vår support. Trots det som Ukraina går igenom just nu i och med kriget med Ryssland så kommer Ukraina att uppmärksamma sin 31:a självständighetsdag. Ukrainas utrikesdepartement går därför ut med en global uppmaning för solidaritet och support.

– Humor och barns förhållningssätt är två fantastiska resurser när vi ska ta oss igenom kriser av alla de slag. Intervjun med Bogdan och Karolina visar på båda delarna, underbart. Jag hoppas verkligen Falu kommun med alla dess invånare kommer vara ”våra” ukrainare behjälpliga och visa på ett varmt välkomnande i denna svåra tid, säger Pernilla Wigren, kommundirektör i Falu kommun.

Första skoldagen i Falun för elever från Ukraina

Presentation för varandra, olika namnlekar och en beskrivning av sig själv stod på schemat den första skoldagen för de här barnen.

Sidan uppdaterad 2022-08-25