Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Ordförandeklubba i trä ligger på bord

Beslutat av kommunstyrelsen 1 december

Kommunstyrelsen säger ja till att Falu kommun bildar ett VM-bolag – tillsammans med Svenska skidförbundet och Svenska skidspelen – som ska planera, förbereda och genomföra skid-VM 2027.

– Det känns bra att ta ett steg närmare VM, säger Liza Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det var efter att Falun i maj i år tilldelades skid-VM 2027 som diskussionerna om hur bästa sättet att arrangera mästerskapet tog fart. Svaret blev alltså att bilda ett VM-bolag som påminner om det upplägg som fanns för skid-VM 2015.

Det slutliga beslutet om bildandet av ett VM-bolag tas av kommunfullmäktige den 13 december.

Ja till att uppdatera grafisk profil

Kommunstyrelsen beslutade också att godkänna förslaget till uppdatering av den grafiska profilen för Falu kommun, som görs samtidigt som den nya logotypen införs. Det slutliga beslutet tas av kommunfullmäktige den 13 december.

– Det kanske låter som en småsak men det är viktigt att vi har en grafisk profil som uppfattas som modern och som fungerar med dagens webbläsare. Men det har även med tillgänglighet att göra. Den grafik vi använder ska fungera, säger Liza Lundberg.

Beslutade kommundelsutvecklingsmedel

Falu kommun delar som vanligt ut kommundelsutvecklingsmedel. Efter beslut i kommunstyrelsen är det nu klart hur den fördelningen kommer att se ut.

– Vi vill att hela kommunen ska leva och för lyckas med det så är stödet ut till alla fantastiska föreningar avgörande. Det är deras verksamhet som sätter guldkant på människors vardag ute i byarna, säger Liza Lundberg.

Så här ser fördelningen ut:

  • Grycksbo byaråd får 123 000 kronor. 73 000 kronor ska användas av Grycksbo gilles satsning på kulturhistorisk skyltning. Skyltarna ska sättas upp på sex olika platser. 50 000 kronor går till inköp av tio utemöbelsgrupper som ska stå vid sommarcaféet. Andra föreningar ska också kunna hyra möblerna för att användas vid olika evenemang.
  • Vikabygdens intresseförening beviljas 221 000 kronor. 125 000 kronor ska användas till att renovera och bygga ut boulebanan vid aktivitetsfältet. 96 000 kronor går till Vika båtklubb som planerar att renovera en båtramp.
  • Sundborns sockenråd får 80 000 kronor för att genomföra ett kulturhistoriskt seminarium, som ska handla om kopparens betydelse för bygden och hur kopparindustrin såg ut i Sundborn.
  • Svärdsjö intresseförening får 245 000 kronor till projektet Gropen, som är en allaktivitetsplats.
  • Bjursås sockenråd får 213 000 kronor till att bilda en betesförening. Detta för att öppna upp och hålla landskapen i Bjursås öppna.
  • Aspeboda intresseförening får 118 000 kronor. 95 000 kronor ska användas av Smedsbo bystugeförening för att borra en vattenbrunn och 23 000 kronor ska Olsbacka bygdeförening använda till att röja vass.

Projektmedel ur "VM-stiftelsen"

Kommunstyrelsen tog också beslut om att bevilja projektmedel ur Stiftelsen för fritidens främjande. Det var i den stiftelsen som kommunen placerade en del av vinsten från skid-VM 2015.

  • Junis INGT-NTO får 20 000 kronor. Pengarna ska användas till att köpa in rekvisita och genomföra teaterträningar.
  • Vika IF får totalt 74 000 kronor. Pengarna ska användas till att köpa in stolpar och bollnät till fotbollsplanen och till att renovera skaterampen som finns på aktivitetsfältet i Vika.
  • Svärdsjö intresseförening får 225 000 kronor för att bygga en utomhusscen med sittplatser, fixa en basketplan och köpa in ett tillgänglighetsanpassat pingisbord.
  • Grycksbo byaråd får 35 000 kronor. Detta för att sätta upp och installera en belysningsstolpe vid byns utegym.

– Vi kan konstatera att vinsten från VM 2015 fortsätter ge våra föreningar möjlighet att göra så mycket bra saker. Jag hoppas och tror att kommande VM kommer ge lika goda möjligheter, vilket kommer behövas då medlen nu börjar tryta, säger Liza Lundberg avslutningsvis.

Sidan uppdaterad 2022-12-06