Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

En sköterska som tar blodtryck på en patient

Regional, nationell eller global sjukvård?

Frågor och svar

Under seminariets gång fick publik på plats och via länk från Falu stadsbibliotek ställa sina frågor till de medverkande på scenen. Dessa ser du i videoklippet ovan. De frågor och svar som inte hann komma med under seminariet listas nedan.

Fråga, Ingrid från Falun: Varför är det så stor skillnad på sjukvården i Dalarna mot andra län? Till exempel så är det avgift för provtagning i Dalarna men inte i Gästrikland, Uppland eller Stockholm.

Svar från Elin Norén, Hälso- och sjukvårdslandstingsråd (S), Landstinget Dalarna: Patientavgifter bestäms av varje landsting. Min bild är inte att Dalarna utmärker sig särskilt mycket från övriga landsting, och vi jobbar ofta fram riktlinjer tillsammans med övriga landsting i vår hälso- och sjukvårdsregion. Provtagning kostar inget i Dalarna heller, om det görs inför eller i samband med läkarbesök.

Fråga, Ingrid från Falun: Vad är fritt vårdval? 

Svar från Elin Norén, Hälso- och sjukvårdslandstingsråd (S), Landstinget Dalarna: Fritt vårdval innebär att patienten har rätt att lista sig på vilken vårdcentral som helst. Vårdvalet omfattar både landstingets egna och privata vårdcentraler, som följer landstingets hälsovalsavtal.

Sidan uppdaterad 2019-09-20