Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Bild på mall som visar måtten

Boktips - demokrati

Vill du leva dig in i kvinnornas livssituation i Sverige under början av 1900-talet då kampen för demokrati var som intensivast? Anna Westin, inköpsansvarig bibliotekarie på Falu stadsbibliotek, tipsar om tre böcker som skildrar kvinnors livsvillkor under den här tiden och hur de kämpade för sina rättigheter.

Boktips för barn och ungdomar.

"Pennskaftet" - Elin Wägner

Om du ska läsa en roman om den svenska rösträttskampen så läs ”Pennskaftet” av Elin Wägner. Den publicerades 1910, men känns ändå modern. Rappt och humoristiskt och beskrivs kvinnors villkor under den tid då kampen för demokrati var som mest intensiv och Sverige höll på att hamna på efterkälken. Finland, till exempel, fick ju allmän rösträtt redan 1906. ”Pennskaftet” beskriver också tidens sexuella dubbelmoral som tillät män att gå till prostituerade medan kvinnor inte ens kunde gå på ett rösträttsmöte utan att betraktas som lösaktiga. I boken skildras journalisten Barbro ”Pennskaftet” Magnus och läraren Cecilia Bech när de kämpar för sin rätt att respekteras för sina val i både politik och kärlek. Och en nutida läsare lider med dem för vi vet det de inte vet – att det ska dröja till 1921 innan de första gången får lägga sin röst i ett riksdagsval.

"Kvinnor på gränsen till geombrott: grupporträtt av Tidevarvets kvinnor - Ulrika Knutson

När allmän rösträtt slutligen införs i Sverige, det är då den verkliga kampen börjar, den som handlar om att hålla demokratin levande och utveckla samhället tillsammans – och den tar nog aldrig slut. För att inspireras, läs Ulrika Knutsons ”Kvinnor på gränsen till genombrott : grupporträtt av Tidevarvets kvinnor.” Här porträtteras några av dem som höll diskussionerna levande och som ständigt kämpade för kvinnors rättigheter. De var alla pionjärer inom sina områden: pedagogik, medicin, konst, matematik. Några av dem var de första kvinnorna i riksdagen. Elisabeth Tamm, Ada Nilsson, Honorine Hermelin, Siri Derkert, Elin Wägner, Emilia Fogelklou, Hagar Olsson, Alexandra Kollontay, Klara Johanson – namn värda att komma ihåg.

"Tillbaka till henne" -
Sara Lövenstam

Sara Lövestams bok ”Tillbaka till henne” från 2012 är en fin kärleksroman som utspelar sig vid samma tid som ”Pennskaftet”. I en berättelse som börjar 1906 följer vi folkskolärarinnan Signe och hennes väninnor i rösträttsföreningen i Tierp. I en parallell historia som utspelar sig i nutid är det Signes efterlämnade föremål, och så småningom även brev, som på märkliga vägar hittar fram till Hanna och helt förändrar hennes liv. Historien påverkar oss, ingen tvekan om den saken.

Sidan uppdaterad 2021-05-10