Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Pappa och dotter tittar engagerat på en datorskärm

Faluförslaget

Har du en idé som kan göra Falun till en ännu bättre plats att leva på? Lämna in ditt förslag till oss och påverka det som är viktigt för dig.

Förslaget måste handla om något inom kommunens verksamheter och ansvarsområden. Det ska vara en idé eller ett förslag som gör nytta för Falubon.

Vem kan lämna in ett förslag?

Alla som är folkbokförda i kommunen kan lämna in förslag och du kan också rösta på andras förslag. Du behöver legitimera dig med BankID eller med det gröna kortet.

Så här får du ett grönt kort

Faluförslaget är en av våra e-tjänster. För att använda en e-tjänst behöver du ha ett konto hos Falu kommun. Därför behöver du även skapa ett konto, om du inte redan har ett. Hur du gör detta beskrivs på sidan där du lämnar förslag.

Har du inte tillgång till dator kan du vända dig till Falu kommuns kontaktcenter som hjälper dig med att lämna in ditt förslag. Ett ombud som kan visa upp ditt och sin egen legitimation kan också lämna in ditt förslag till kontaktcenter.

Vad händer med ditt inskickade förslag?

Om ditt förslag uppfyller publiceringskraven så publiceras det på kommunens webbplats för e-förslag. Andra har nu möjlighet att stödja det genom att rösta.

Kraven för publicering hittar du längre ned på sidan under Fler frågor om Faluförslaget.

Skiss som visar processen som sker med ditt inlämnade förslag (beskrivs i texten).

De förslag som når 40 röster inom 90 dagar tas upp i kommunfullmäktige. Information läggs ut på falun.se om att förslaget fått 40 röster eller mer samt när förslaget ska tas upp av kommunfullmäktige. Fullmäktige beslutar vilken nämnd eller styrelse som ska ta hand om ditt förslag.

Skiss som visar processen som sker med ditt inlämnade förslag (beskrivs i texten).

Om ditt förslag inte når upp till 40 röster kommer det inte att utredas vidare, men det kommer att vara fortsatt publicerat under fem år.

Går ditt förslag vidare får en nämnd eller styrelse uppdrag att undersöka möjligheterna att genomföra förslaget. Målet är att det ska gå att ta ett beslut inom ett år om ditt förslag ska förverkligas eller inte.

Du kommer att kunna följa ditt förslag hela vägen och du får meddelande om resultat och beslut som rör förslaget.

Hur röstar jag på någon annans förslag?

Alla som är folkbokförda i Falu kommun kan rösta på ett förslag. Därför måste du legitimera dig då du röstar. Det kan du göra med hjälp av BankId eller gröna kortet.

För att kunna rösta behöver du också ha ett konto hos Falu kommun. Detta eftersom faluförslag är en av våra e-tjänster.

Du kan bara rösta på ett förslag en gång.

Här skapar du ett konto hos Falu kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler frågor om Faluförslaget

 • Vad måste förslaget innehålla?

  Förslaget måste tydligt tala om vad du vill att kommunen ska göra. Om förslaget är ofullständigt kommer det inte att publiceras.Ta gärna med information som är viktigt för förslaget och beskriv motiven till ditt förslag. Varför tycker du att kommunen ska satsa på att förverkliga ditt förslag? På vilket sätt förbättrar ditt förslag vår kommun?Du kan lägga till information som externa dokument, fotografier och länkar till andra webbsidor för att hjälpa till att skapa förståelse för ditt förslag.Det är viktigt att du lämnar dina kontaktuppgifter.
 • Vad får INTE ett förslag innehålla?

  Förslaget får inte:
  • innebära myndighetsutövning mot någon enskild eller främst beröra någon enskilds personliga förhållanden,
  • behandla samma fråga som hanterats i en annan e-petition, tidigare än 6 månader efter att statusen för förslaget som har utretts ändrats till ”Avslutat-avslag",
  • innehålla flera olika frågor i samma förslag eller
  • innehålla kränkande språk eller epitet, utgöra diskriminering, hets mot folkgrupp eller på annat sätt innehålla uppgifter som enligt lag inte kan publiceras på internet.

 • Varför syns inte mitt förslag på webbsidan?

  När du skickat in ditt förslag kan det ta upp till en vecka innan det publiceras. Vi kommer även att granska om förslaget följer våra riktlinjer.
 • Kan jag ändra eller komplettera mitt förslag?

  Om du skickat in förslaget kan du inte ändra i eller komplettera förslaget.

Har du andra frågor om ditt förslag eller frågor som rör Faluförslaget?

Vill du få svar på en fråga som du inte fått svar på ovan och som rör ditt förslag eller Faluförslaget är du välkommen att kontakta Falu kommuns kontaktcenter: kontaktcenter@falun.se eller 023-830 00.

Sidan uppdaterad 2023-09-12